Какво изпълниха Лайбах в Северна Корея (видео)

ОFFNews 20 август 2015 в 15:25 8994 1

Снимка AP

Мина Шпилер от Лайбах в традиционна севернокорейска носия.

В сряда словенската група Лайбах заяви, че са станали първата западна рок група, която да свири в Северна Корея. По време на концерта фотографите заснеха публиката в театър "Понгха", която показа уважение към творчеството им, но не беше съвсем наясно какво да мисли за концерта, съобщи Би Би Си.

Песните на словенците бяха съпътствани от екран, на който се виждаха стилизирани картини от севернокорейски пропагандни плакати със субтитри на корейски. Какви обаче бяха песните, които групата представи, и какво говори това?

The Sound of Music

Както бандата обеща, те изсвириха няколко песни от известния американски мюзикъл "The Sound of Music", сред които "Еделвайс", "До-Ре-Ми" и "Хълмовете са живи". Това не е първият път, в който ги изпълняват, но изборът им да го направят в Пхенян бе нарочен.

Организаторът на турнето Мортън Траавик каза пред Би Би Си, че "филмът е много известен в Северна Корея", защото мюзикълът от 1965 г. е един от малкото западни филми, които хората имат разрешение да гледат. През март тази година местен жител се оплакал на журналист от "Венити Феър", че е трябвало да гледа лентата над 100 пъти, защото "беше нашият учебник по английски в университета".

Фактът, че "The Sound of Music" разказва за семейство, което избягва от Нацистка Германия, изглежда, че не намеква нищо на севернокорейците.

Life is Life - Opus

Ако сте прекарали изобщо някакво време по европейските клубове през 80-те и 90-те, със сигурност ще знаете хитът на австрийската банда Opus. Тя отново е често срещана на концертите им, но по-близко вглеждане в текста на песента показва как добре тя може да се впише в севернокорейското "юше" - принципът на това да разчиташ само на себе си, както и да пасне на комунистическите ценности на страната.

          When we all give the power / we all give the best
          Every minute of an hour / don't think about a rest
          Then you all get the power / you all get the best
          When everyone gives everything and every song everybody sings.
          
          Когато всички даваме силата си / всички даваме най-доброто
          Всяка минута на часа / не мислим за почивка
          Тогава всички получаваме силата / всички получавате най-доброто
          Когато всеки дава всичко и всяка песен се пее от всекиго.

Но, разбира се, изборът на песента може да е случаен.


Across the Universe - The Beatles

Още една типична за Лайбах песен. Песента е писана в периода, в който Джон Ленън е бил най-заинтересован от трансценденталната медитация. Като такава тя има силен духовен призив и включва мантра на санскрит. Беглец от Северна Корея каза пред сайта NK News миналата година, че севернокорейците са дълбоко духовни, въпреки че изобщо не са религиозни.

"Човешката комуникация с духовния свят е нещо много популярно в страната, като най-често се изявява под формата на знахарство. Подобно навсякъде по света, когато нещата станат прекалени и животът непоносимо тежък, хората искат да знаят какво ги чака в бъдеще", пише Ю-мин Канг.

Лайбах на сцената в Пхенян. Снимка: AP.

The Final Countdown - Europe

Лайбах направиха добре да не включват препратки към ядрената програма на Северна Корея. Част от текста на песента гласи: "Отправяме се към Венера", и докато Пхенян не е обявил плановете си да изпрати космонавти до Венера, има индикации, че се готви да пусне нов сателит в орбита.

Arirang

Решението да изпълнят традиционна корейска народна песен се прие изключително добре от публиката в Пхенян. Песните от типа на Ариранг - обичани както в Южна, така и в Северна Корея - са поставени в списъка на ЮНЕСКО с културно наследство.

Според ЮНЕСКО песните разказват за сбогувания, събирания, тъга, радост и щастие и действат като важен символ на съединението.

Публиката на концерта на Лайбах. Снимка: AP

Как се прие изпълнението на Лайбах?

Снимката по-горе може и да не свидетелства, че гостите са се насладили на вечерта, но официалната държавна информационна агенция заяви, че "Изпълнителите показаха добре артистичните умения на групата чрез своето специфично пеене, богати гласови данни и умело изпълнение".

"Изглежда, че корейците наистина се насладиха на вечерта. Публиката не правеше гримаси на недоверие и объркване. Всички си седяха по местата през цялото време и нямаше особено много ръкопляскане или пригласяне на песните, но все пак това е нормата за концерти тук. Само си представете, че повечето хора там нямаха никаква идея какво да очакват, но шоуто изглежда, че се прие много добре", каза Саймън Кокеръл, управителят на туристическата фирма Koryo Tours, организираща посещения в страната.

Групата бе наясно къде отиват и затова песните, които бяха подготвили, не бяха най-провокативните или тежки парчета от репертоара им.

"Чувството е много хубаво. Мисля, че направихме повече отколкото се надявахме. Не знам колко точно или каква следа ще оставим след себе си тук, но това е една голяма стъпка за - не, това е малка стъпка за Лайбах и голяма крачка за човечеството", заяви Иван Новак от Лайбах след концерта.

Турнето на словенците носи името "Денят на освобождението" и съвпада със 70-тата годишнина от края на японската колонизация на Корейския полуостров. Групата планира да направи документален филм относно посещението си в Отшелническото кралство, който ще излезе догодина.

"Разбира се, че беще по-различно от вкуса ни, но беше доста приятно да чуем Ариранг", коментира Хуанг Йонг Ран, една от гостенките на представлението след края му.

"Има различни видове музика, сега знаем, че съществува и този вид музика", пък бяха думите на друг посетител на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews