Посетете историческия концерт на Лайбах в Северна Корея

ОFFNews 16 юли 2015 в 13:58 4956 8

Музикалните легенди Лайбах с ще станат първата в историята западна група, която ще има мини турне в Северна Корея, откакто е под комунистически контрол.

За това съобщава лично групата, която обяви във Фейсбук намерението си да посети Пхенян, където ще изнесе 2 концерта за по 1000 души всеки - на 19 и 20 август. Поводът е 35-тата годишнина на групата, която ще свири както най-известните си произведения, така и традиционни севернокорейски песни.

Словенците искат да свирят пред възможно най-много севернокорейци в рамките на посоченото ограничение, но въпреки това са пуснали специални пакети за феновете им извън Северна Корея, които искат да посетят историческите събития.

За да се запишете в листата от желаещи, трябва да посетите една от двете партньорски организации на групата - Young Pioneer Tours, където да търсите за контакт Роуън Беърд (Rowan Beard) и Koryo Tours, където да пишете на Саймън Кокеръл (Simon Cockerell).

Цената за това удоволствие обаче не е малка - 1600 евро за четиридневен престой в Пхенян и транспорт до там. Срещу парите си Koryo Tours ви предлага:

- Виза;
- Среща на 17 август (понеделник) в 16:00 часа местно време в офиса на туроператора в Пекин;
- Самолетен билет Пекин-Пхенян-Пекин (цената на билетите до Пекин не е включена);
- Включено хранене за всички дни от турнето;
- Настаняване в хотел;
- Всички входни такси;
- Двама екскурзоводи и шофьор за всяка група;
- Транспорт по време на целия престой в Северна Корея;

Подробният плант за визитата може да бъде променян спрямо желанията на властите в страната, но той включва:

- Понеделник, 17 август: Брифинг в офиса на туроператора в Пекин за около час;

- Вторник, 18 август: Пристигане в Северна Корея. Среща пред офиса на Koryo и отпътуване до Терминал 2 на летището в Пекин, откъдето се хваща полет, траещ час и половина до Пхенян. Преди настаняването в хотела ще има малка обиколка на забележителности в града като например Триумфалната арка и други паметници в памет на диктаторите на страната. Всеки посетител ще трябва да се поклони пред статуите им и да поднесе цветя, тъй като това е местна традиция, която е строго спазвана;

- Сряда, 19 август: Същинската обиколка на столицата и концерт на Лайбах. Денят започва с посещение на музея на Победоносната война за освобождение на родината (корейският военен музей), посещение на най-високия каменен паметник на света - Кулата Чуче, която е висока 150 метра, както и на много други забележителности и обяд в ресторант, след който следва още една част от обиколката.

Вечерта ще се проведе историческият концерт, след който ще има посещение на местен бар;

- Четвъртък, 20 август: Целодневна обиколка на Пхенян и покрайнините, както и на Великата народна библиотека, в коятосе предполага, че има над 3 милиона книги. Вечерта отново ще има вечеря и възможност за посещение на втория концерт на Лайбах. След концерта ще може да се посети и лунапаркът на града; 

- Петък, 21 август: След закуска групите ще се отправят до историческо градче на около два часа и половина южно от столицата, следва посещение на границата между Южна и Северна Корея. Това е едно от малкото места, на които може да се снимат севернокорейските войници, а даже и да си направите снимка заедно с тях. Следва обиколка на историческите забележителности в околноста;

- Събота, 22 август: Заминаване. Заминаване от Северна Корея и пристигане в Китай.

Подробна програма на визитата може да намерите на сайта на Koryo Tours.

Лайбах е най-странната, най-коментираната и вероятно най-успешната група от бившия Източен блок. Това вероятно е единствената група в света, която е забранена още преди да бъде създадена - само заради плакатите, с които кани публика на първия си концерт в изоставена фабрика, за който съставът на групата още не е уточнен.

Забрана е наложена и заради името й - немското произношение на словенската столица Любляна.

Laibach са основатели на движението Neue Slovenische Kunst (Ново словенско изкуство) - най-силното интелектуално дисидентско течение в бившия соцлагер. Още по времето на Югославия обявяват, че създават своя виртуална държава без територия с името NSK и започват да издават паспорти за нея.

Най-честото обвинение срещу тях е, че проповядват фашизъм, на което отговарят: "Ние сме толкова фашисти, колкото Хитлер е художник".

Всъщност посланието на Лайбах е точно обратното на фашизма, но е доведено до такава крайност, че наистина е трудно разбираемо за ограничените им критикари.

Лайбах изследват границите, до които може да стигне психологията на тълпата. Концертите им са като учебник докъде може да се стигне със злоупотребата с пропагандата и манипулацията и безпощадно показват колко безпомощен може да бъде човек срещу тях.

Фронтменът на Лайбах винаги е с будьоновка. Запазена марка на концертите са двете барабанистки в кожени униформи, а в песните им най-често се редуват стихове на немски, английски и словенски, но също така и на други езици. Най-емблематичният им албум е Volk, познат в DVD-версията си и с името Devided States of Amerika (Разделените щети на Америка). Всичките песни в него са кавъри на химни и популярни песни в претендиращи да са империи страни, използвани за надъхване и манипулация на населението.

Най-големият хит на групата също е кавър - потресаваща военна версия на леката песничка от 80-те Live Is Life, която във варианта на Лайбах се казва Opus Dei.

Концертът в Sofia Live Club на 21 май е третият на Лайбах в България, а предишните два бяха сред най-впечатляващите пърформанси, правени у нас. Запазена марка на концертите са видео ефектите, гротескно подчертани и докарани до болка, в които една от най-честите теми е гаврата с големи световни марки и национални символи.

Един от най-големите им познавачи - Ричард Уолфсън пише за тях:

На първо място, те овладяват маниерите на врага, използвайки съблазнителите парадни украшения и символи на държавната власт, а после преувеличават всичко до ръба на пародията.
След това обръщат фокуса към въпроси със силен обществен заряд – страхът на Запада от имигрантите от Източна Европа, игрите за власт в ЕС, аналогиите между западната демокрация и тоталитаризма.

Лайбах са групата, която най-силно е повлияла на далеч по-популярните от тях Rammstein. Рамщайн винаги признават това влияние и наричат Лайбах свои учители, макар че според най-верните фенове на словенците, популярната немска група е само бледо копие на оригинала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови