Гражданин готов да предостави имота си за паметника на Самуил

OFFNews 10 юни 2015 в 15:32 5775 5

Георги Ясенов написа отворено писмо до д-р Милен Врабевски - председател на Фондация „Българска памет“, кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на СОС Елен Герджиков, зам.-кмета на столицата Тодор Чобанов и скулпторa на паметника на цар Самуил Александър Хайтов. 

В писмото си Ясенов заявява, че е готов да предостави свой имот, където да бъде преместен новоткритият паметник, в случай че - заради противоречивите мнения около монумента - се вземе решение той да бъде преместен.

"Пиша Ви това писмо, притеснен, че смешният плач против паметника може да накара Вас, управниците на столицата ни, да размислите за паметника и да поискате неговото преместване на друго място в София или дори махането му от града", посочва Ясенов в писмото си. 

Той е категоричен, че е готов да предостави свой личен имот на територията на София, където да бъде преместен паметника, ако случайно се стигне до това решение.

Ако пък се реши монументът да бъде премахнат от столицата, то тогава Ясенов е готов да предостави друг свой имот в град Самоков. В писмото си той споделя, че ще поеме всички разходи около транспортирането и поставянето на паметника на новото място. Ясенов обещава и че достъпът до монумента на цар Самуил ще бъде свободен за посетители за "вечни времена".

Пълен текст на отвореното писмо, което е разпространено от пресцентъра на ВМРО, може да видите тук: 

                                                                              ДО

д-р Милен Врабевски председател на Фондация „Българска памет“

Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова

Председателя на СОС Елен Герджиков

Заместник-кмета на Столична Община Тодор Чобанов

Александър Хайтов – скулптор на паметника на Цар Самуил

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаема госпожо кмет, уважаеми господа,

С недоумение и тъга наблюдавам разразилата се полемика и противопоставяне относно поставения паметник на българския цар Самуил в София, открит на 08.06.2015г. С уговорката, че не съм човек на изкуството и не разбирам от такова, твърдя, че този паметник е прекрасен. Тъй като е първият открит такъв на български владетел в новата ни история, ние трябва да се гордеем с него. Пиша Ви това писмо притеснен от това, че смешният плач против паметника може да накара Вас, управниците на столицата ни, да размислите за паметника и да поискате неговото преместване на друго място в София или дори махането му от града.

Обезпокоен от това, готов съм да Ви предоставя личния си имот, находящ се в столичния квартал „Симеоново“ или, ако решението Ви е да се премахне изцяло от Столицата, ще предоставя друг мой имот в град Самоков, където да монтирате този великолепен паметник.

Ако, недай си Боже, това нещо се случи, аз съм готов да поема всички разходи по транспортирането и поставянето на паметника в моя имот, както и гарантирам, че достъпът до него ще бъде свободен за посетители за вечни времена.

Искрено се надявам да не се стигне до такива неразумни и крайно неприемливи действия, но в днешното несигурно и диктувано от анонимни познавачи време, никога не мога да бъда сигурен.

София, 10.06.2015 г.

С уважение: Георги Ясенов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!