Как Държавна сигурност открадна „История славянобългарска“

13 декември 2012 в 16:55 3796 1

Новата книга на журналиста Христо Христов
Новата книга на журналиста Христо Христов

На 17 декември  от 18.30 ч. в галерия "Снежана" ще бъде представена книгата на разследващия журналист Христо Христов "Операция Маратон. Истината за кражбата на Паисиевата история" ("Сиела"). 

Книгата разбулва една от най-продължително подготвяните операции на Държавна сигурност (ДС) с кодово име „МАРАТОН“– кражбата на оригинала на „История славянобългарска“ от манастира „Св. Георги Зограф“ в Света гора. 

Следвайки примера на Кремъл, БКП подменя десетвековната българска традиция на царе и патриарси за дарителство към манастира „Зограф“ с „изземване“ и „придобиване“ на неговите писмени и материални съкровища.

На повърхността изплуват невидимите до момента специални операции на т.нар. културно-историческо разузнаване в ДС. Това е разузнавателна единица, наблюдавана пряко от представителя на КГБ в България ген. Иван Савченко и подчинена лично на Людмила Живкова, председател на Комитета за изкуство и култура.

Христо Христов е автор на книгите: „Секретното дело за лагерите“ (1999), „Държавна сигурност срещу българската емиграция“ (2000), „Убийте Скитник“ – българската и британската държавна политика по случая Георги Марков" (2005), „Тайните фалити на комунизма“ (2007), „Двойният живот на агент „Пикадили“ (2008), „Империята на задграничните фирми“ (2009), „Тодор Живков. Биография“ (2009).

Новата му книга ще бъде представена от проф. Кирил Топалов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови