Изтеглете безплатно нов уникален труд за тракийските колесници

Обект на изследването са 219 комплекса с 248 коли, открити при разкопки, изкопни дейности и иманярски интервенции

OFFNews 12 юли 2018 в 12:27 8571 0

Снимка Евгени Димитров/Булфото

Орнаменти върху колесница, намерена в село Караново.

Помните ли трагичната история "за погубването на "най-ранната и най-богата гробница" не само на територията на България, а на цялата Римска империя?" Уви, борбата за спасяването ѝ продължава, но се появи поне една добра новина - д-р Веселин Игнатов, археологът откривател на уникалната находка, издаде своя научен труд, описващ подробно съкровищата, погребани в България.

Докторската дисертация „Погребални комплекси с коли в римската провинция Тракия (средата на І – ІІІ в.)” може да бъде изтеглена безплатно от този адрес: http://series.naim.bg/index.php/Dissertations/article/view/38/28.

Днес, 12.07.2018 г. тя ще бъде представена от автора си от 19:00 часа в Бохема – Клуб галерия на Фоторепортера пл. „Независимост“ (в подлеза между Министерски съвет и Президенството). Книгата излезе от печат в единадесети том от поредицата „Дисертации“ на НАИМ при БАН и ще бъде представена още от доц. д-р Милена Тонкова (НАИМ при БАН) и от Калоян Праматаров.

Предмет на монографията е проучването на погребалните комплекси с коли в римската провинция Тракия и има за цел изследването на появата и особеностите на този ритуал и разпространението му в провинцията. В изследването влиза систематизацията и класификацията на категории, групи и типове коли открити в комплексите, техния произход и възможните реконструкции. Разгледан е статусът на свързания с тях покойник и принадлежността му към тракийската аристокрация.

Обект на изследването са 219 комплекса с 248 коли, открити при разкопки, изкопни дейности и иманярски интервенции.

Тук може да си припомните разследването на OFFNews за това "Как се краде тракийско съкровище".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови