Quantcast

Избраха паметника на Алеко и Бай Ганьо за "Витошка"

ОFFNews Последна промяна на 24 юни 2014 в 17:59 13728 17

Скулптурата победител в конкурса на общината.
Скулптурата победител в конкурса на общината.

Завърши конкурсът за проектиране на скулптурна композиция "Алеко Константинов", обявен от Столична община, която да бъде бъде поставена на бул. "Витоша".

В него участие взеха 2 проекта - "Круша" на арх. Константинов и Проект „Алеко” с вносител арх. Светла Дянкова.

Спечелилият проект "Круша" ще донесе парична награда от 2000 лв. на автора си, докато проект "Алеко" получава 1500 лв.

Журито счита, че проект „Круша” предлага ефектен и въздействащ обемно-пространствен и художествен образ, като авторовата идея за отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов е представена оригинално.

Скулптурната композиция се вписва въздействащо в прилежащата градска среда – пешеходната зона на бул. „Витоша”, като ще даде възможност на преминаващите да „общуват” с образите от композицията, смятат от кметството

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2014 в 13:52

Ами, журито счита, щото Кметишата рита под масата...
При цялото ми уважение към Чапкънови другият проект е по-добър.
Акцентът на Чапкънови е върху масата, където ще си оставяме бирата, докато съзерцаваме героите.
А акцентът трябва да е върху фигурите.

25.06 2014 в 22:25

Благословия за роднините на журито до девето коляно. Срещу този паметник има още един идиотски, когото наричаме осмоъгълен пето... Защо да няма втори. Пространството може да се нарече площад "Български кретенизъм". Първият грози, защо да няма втори. Ако между тях се построи психиатрия, това ще пластично-образна представа за нашата мила, пропадаща, жалка Родина.
Сигурен съм, че паметникът на Чапкънови не биха приели да се постави в центъра на Филиповци, а нашите общинари ще го трапосат на главната улица в центъра на София.
Срамно, унизително, жалко, грозно, отвратително...

25.06 2014 в 18:29

Не ми харесва!!!Не трябва да има маса.....и защо 2рият проект получава също пари!!!––––Дайте цялата сума на победителя,победените не печелят!!!!!

25.06 2014 в 14:48

А защо няма проект Ябълка, Черешка и Ракета? Да има ранообразие, па и добри парички са дали на тези... Моето мнение е, че за такива проекти и кой ще спечели, би трябвало да се попита и за мнението на Софиянците. Ама нали всичко е далавера....

25.06 2014 в 14:36

Май имат нужда от уроци за човешка фигура. Да не говорим, че това не е паметник, а карикатура. Скулптурата е възвеличаване на формата (човешка или абстрактна), героизма, величието било на подвиг, било на начин на мислене. Всеки ден получаваме шамари от община или управление ама като е от колега, и то от такъв голям портетист като Чапкънов, много боли...

25.06 2014 в 14:08

Въобще не ми харесва подобна идея, да не кажа пълна глупост. Защо българинът трябва винаги да се свързва с образа на Бай Ганьо? Нима не сме доказали че има и достойни българи?

25.06 2014 в 13:03

Разбирам, че духът на времето е простакът да седи наравно с интелектуалеца, но защо тъй принизихте Алеко? Поне с паметника му не се гаврете. Другият проект е по-умно композиран. Изправете го бай ти Ганя, а пък столчето, ако го оставите празно, хората ще сядат, ще се сликат, въобще - скулптура атракцион!

25.06 2014 в 10:32

И да познем сега защо е спечлил този проект...

"Вторият колектив с ръководител арх. Станислав Константинов и скулптор Георги Чапкънов е избрал писателят и героят му да седят един до друг на маса, като Бай Ганьо подава круша на Алеко"
...
" Бюджетът, който общината е отделила за изработването на скулптурата, е 80 000 лв."

http://gradat.bg/shimg/zx480_2304558.jpg

Алеко е седнал в стол, който е по-голям от него. Краката му не стигат до земята. Бай Ганьо няма нищо общо с представата за здраво стъпил на земята българин. И неговите крака са отлепени. С хилави сплеснати рамене. Той въобще Чапкънов такива ги прави. Слабички като него. Добър скулптор е. Много ми харесва композицията със Славейкови. Обаче не съм съгласен всичко ново в София да се прави от него. И навред да виждаме негови творби изразяващи представата му за рахитичните образи на нашите национални герои.

Нерде Бешков, нерде това...

25.06 2014 в 10:05

И да, другият проект е по-добър.

25.06 2014 в 10:02

Пълна грозотия. С пластмасова масичка. Това е същата работа както фонтана на Витошка. Да се усвоят едни пари. Пък после ще го махнем.