„Илиада“, едно от театралните събития в Европа, гостува в Сатирата

ОFFNews 06 юни 2016 в 18:19 3775 0

Снимка от "Илиада".

До 16 юни в столицата ще се проведе фестивалът за Световен театър в София, на който зрителите ще видят най-доброто от международната сцена.

Сред акцентите на програмата е "Илиада" на словенския национален театър „Драма“, определян за едно от европейските културни събития на годината.

За представлението в София пристига директорът на един от най-важните европейски форуми – Международният фестивал в Единбург.

То ще се играе на 8 юни от 19:00 часа в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ със субтитри на български и английски език.

Неотдавна Андрю Хейдън написа в "The Guardian", че спектакълът на Йерней Лоренци е едно от най-въздействащите произведения в театъра за последната година.

Само за последните дни представлението „Илиада“ добави още три награди към отличията си. 23-тото издание на Международния театрален фестивал „Контакт“ в Торун, Полша, донесе на спектакъла голямата награда, наградата на критиците и журналистите и наградата за музика.

Спектакълът бе отличен с голямата награда за режисура и с награда на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград.

„Илиада“ е новаторска и великолепна постановка, вдъхновена едновременно от класиката и от европейския театрален авангард, със скрити препратки към съвременната история“ (Маргарета Сьоренсон, Председател на Международната асоциация за театралните критици). Така критиката описва тази впечатляваща сценична адаптация на Омировия епос, залегнал в основите на европейската култура и цивилизация. Тя започва като музикален концерт, в който изпълнителите, в оригиналния ритъм на Омировия стих, предават разказа на „Илиада“ и разкриват нейните три свята – на гърците, на троянците и на боговете. В своята постановка режисьорът Йерней Лоренци събира най-добрите актьори на словенската сцена.

Йерней Лоренци е познат на българската публика със спектаклите „Буря“ по А. Островски и „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци, гостували на платформата Световен театър в София и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Той е от водещите театрални режисьори на Словения и преподавател в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна. За своята работа Лоренци получава многобройни отличия като наградата за най-добра режисура от най-големия театрален фестивал в Словения – „Борщникови срещи” в Марибор (за постановките „Епосът за Гилгамеш”, 2005; „Орестия”, 2009; „Буря”, 2012), три Гранд При за най-добро представление („Пречистени”, 2001; „Буря”, 2012; „Бесният локомотив”, 2013) и др.

До 16 юни 2016 в програмата на десетото издание на Световен театър в София публиката ще види още:  най-доброто чешко танцово представление за 2014 г. – „Корекция“ (10 юни, Театър Азарян, 19:00 ч.); „Дом“ на базирания в Брюксел хореограф Луис Марафа (14 юни, ТР Сфумато, 19:00 ч.); „В очакване на Годо“ на Дойчес театър с режисьор Иван Пантелеев и с участието на Самуел Финци (15 и 16 юни, Народен театър „Иван Вазов“, 19:00 ч.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови