България с 2 награди на филмовия фестивал в Трансилвания

ОFFNews Последна промяна на 06 юни 2016 в 17:30 1863 0

Снимка от церемонията.

Дебютният филм на Светла Цоцоркова „Жажда” получи Специална награда (Special mention) на журито за актьорските изпълнения на Моника Найденова и Александър Бенев.

В конкурсната програма участваше и филма на Богдан Мирика „Кучета” („Dogs”), който е копродукция между Франция, Румъния, България (Арго Филм – Стефан Командарев) и Катар.

Именно на „Кучета” бе присъдена най-голямата награда – Трофея Трансилвания. Отличието за най-добър филм на фестивала в Клуж-Напока се присъжда и с чек в размер на 15 000 евро, осигурени от Старопрамен.

Церемонията по раздаване наградите на фестивала се състоя на 4 юни в Националния театър в Клуж. Член на международното жури беше актрисата Маргита Гошева – миналата година „Урок” получи две награди в Клуж, за режисура (Кристина Грозева и Петър Вълчанов) и за най-добро актьорско изпълнение.

Трансилвания МФФ (TIFF), организиран и представен от Romanian Film Promotion, е първият и най-мащабен международен фестивал за пълнометражни филми в Румъния. Основан през 2002 година в град Клуж-Напока, Трансилвания МФФ се разрастна бързо, за да се превърне в най-важното филмово събитие на Румъния и едно от най-впечатляващите ежегодни събития в региона.

Фестивалът е член на общността на централно и източноевропейските филмови фестивали (CENTEAST) и получава подкрепа от програмата „Творческа Европа” – МЕДИА. През 2011 година Трансилвания МФФ получи акредитация от FIAPF, която го поставя сред 40-те най-важни филмови фестивали в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови