Христо Мутафчиев поиска допълнително полицейско присъствие в театрите

ОFFNews 11 януари 2017 в 19:02 12422 1

Снимка БГНЕС

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев поиска допълнително полицейско присъствие в театрите, което да следи за съмнителен багаж, предава БГНЕС.

Той изяви искането си на Вътрешна парламентарна комисия. 

По негови думи в сградата на Народния театър влизат съмнителни лица с обемисти багажи и без билет за представление, които при въпрос от охраната накъде отиват излизат. Мутафчиев също така изрази притеснението си от хора, които не искат за оставят големите си чанти на гардероб по време на спектакъл.

Предложението на председателя на САБ е полицаи да патрулират около театрите в 19.00 часа, когато публиката влиза в залите, и да проверява съмнителните лица с обемисти багажи. Той поиска и МВР да закупи камери за видеонаблюдение. 

Министърът на култура в оставка - Вежди Рашидов, каза, че в момента се води „една странна и особена война”, свързана с нашествие на исляма над християнството. Това явление според него се наблюдава в цяла Европа и България не е застрахована от нападения на обществени места. По негово мнение терористите "не гърмят на едно и също място" и трябва да се предотврати подобна случка като тази в Париж, когато бе открита стрелба в театър през 2015 г. 

"Това трябва да стане със съдействието на структурите на министерство културата, защото осъзнаваме, че МВР не може да сложи служители до всеки човек."

Според МВР културните институции в София имат подходяща инфраструктура, която позволява те да бъдат охранявани, но в провинцията ситуацията е по-сложна. От вътрешното министерство казаха, че се взимат достатъчно мерки за безопасност по време на културни мероприятия.

Зам.-министърът на МВР в оставка Красимир Ципов каза, че МВР работи върху анализа на рисковете за националната сигурност и като и като основен такъв е заплахата от терористичен акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

11.01 2017 в 20:01

Еми той принципно може да иска много неща, но принципно полицаите не обичат да ходят по театри. Виж, ако трябва да обикалят по салфеткаджийниците ще са много навити, и без друго половината им страничен доход се върти около тези "стратегически" места...