Гробницата на Севт III се руши, затвориха я за туристи

OFFNews 20 март 2015 в 13:40 6025 3

Хълмът над гробницата на Севт III в могилата "Голяма Косматка" край град Шипка пропада. Обектът е затворен за посетители, докато не бъде укрепен.

Културният министър Вежди Рашидов разпореди спешна проверка на състоянието на тракийската гробница, съобщиха от ведомството.

В 13-метровия коридор на обекта има течове и свличане на земни маси, вероятно заради проливните дъждове и активизиралите се свлачищни процеси на хълма.

За състоянието на гробницата са сигнализирали от община Казанлък.

Министерството на културата иска от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии гробницата на Севт III да бъде спешно финансирана за извършване на необходимите аварийни и укрепителни дейности.

Гробницата в могилата „Голямата Косматка” е на 1 км южно от град Шипка и бе открита през 2004 г. В нея вече покойният д-р Георги Китов открива една от най-богатите тракийски гробници, която е с изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан със своя кон.

Гробницата е изградена през V век пр. Хр. и има обща дължина от 26 м. Тя се състои от 3 камери и коридор.

Първото помещение е правоъгълно и в него е намерен скелет на кон. Второто помещение е с кръгла форма,а на входа му има мраморна врата с човешки изображения. Третото помещение представлява монолитен гранитен саркофаг с тегло около 60 тона. В него е издълбано помещение, в което се намира и каменното легло на тракийския владетел, за когото се предполага, че е прочутият Севт III, който е властвал в тракийския град Севтополис.

В саркофага са открити над 20 златни предмета- златен венец с дъбови листа и жълъди, киликс и фиала и каничка, златна апликация за конска амуниция с глави на елени, глава на богиня, както и бронзови съдове. Не по-малко ценни са железният меч със златна апликация, шлем, както и други оръжия.

Изключително интересна е бронзовата глава на брадат мъж в естествена големина, с очи от полускъпоценни камъни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!