Френският филм „Сьориз“, сниман в България, със специална прожекция на СФФ

OFFNews 19 март 2015 в 17:57 4324 0

Кадър от филма "Сьориз"

Френския филм „Сьориз“ на режисьора Жером Енрико ще има специална прожекция в рамките на София Филм Фестивал.

Прожекцията ще бъде на 20 март (петък) от 20:30 часа в Дом на киното.

Филмът е изцяло заснет в България с изпълнителен продуцент Софилм Прод. Гости на премиерната прожекция ще бъдат режисьора на филма Жером Енрико и сценаристката Ирина Гончар – те ще представят филма си и ще са на разположение на за въпроси и впечатления от страна на публиката.

„Сьориз“ е история за пътешествието на една тийнейджърка към абсолютната любов в търсене на самата себе си.

Сьориз (Черешка) е на 14, но изглежда 20-годишна. Израснала е в покрайнините на Париж, но се озовава в Украйна (в разказа са използвани и автентични кадри от протестите там). Сьориз не познава баща си, но е принудена да живее с него. Гримира се с 5 пласта грим, но все още мечтае като малко момиче. Тя никога не се е интересувала от друго, освен от своята собствена персона, но сега е потънала в колективните идеали на един отминал обществен строй. Сьориз не е чела нито една книга, но е влюбена в младеж, който й говори за Мопасан, Флобер и Годар.

Историята е разказана със свеж хумор и предлага приключение, романтика и драма, за да завърши с порастването на Сьориз – нейното превръщане от тийнейджър в жена.

В Украйна тя се запознава с Нина (Таня Вучкова, която почина дни преди премиерата в Париж) - обикновена възрастна жена с голямо сърце, която чисти и поддържа апартамента на баща й. Нина е загубила сина си в Афганистан и я приема като своя внучка.

Нина е важна за Сьориз, с нея тя споделя бляновете си, помагат на протестиращите на Майдана, но и продават статуйки на Ленин на туристи задно с приятелката й (Емилия Радева).

Във филма участват Зое Аджани-Валат, Джонатан Закаи, Таня Вучкова, Пиер Дерен, Анна Сагайдачная, Микола Матешко, Емилия Радева, Георги Мамалев, Камен Господинов, Явор Ралинов и др.

Режисьорът на филма Жером Енрико е син на режисьора Робер Енрико. Жером започва кариерата си в киното като актьор във филма на баща си Un peu, beaucoup, passionnément (1971). Следващото десетилетие прекарва от другата страна на камерата като асистент-режисьор и е режисьор на втория екип на Кралица Марго (1994). По същото време режисира и успешни късометражни филми. През 2000 г. Енрико снима режисьорския си пълнометражен дебют L’Origine du monde. Повече от десет години по-късно режисира комедията Paulette (2012) с много голям касов успех, заедно с бившите си състуденти от киноучилището CSEC.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови