Френски художник иска да опакова паметника Альоша в Пловдив

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2022 в 14:09 1206 5

Проект GHOST

Френският художник Мич Брезунек планира да опакова паметника "Альоша" в Пловдив.

Артистът, който живее в Града под тепетата от 2016 г., е изпратил писмо с молбата си до министър-председателя Гълъб Донев и министъра на културата Велислав Минеков.

Художникът е вдъхновен от тоталитарните паметници, свързани със СССР, и работи по проект за трансформацията им. На 9 септември тази година в Пловдив беше представена неговата изложба „Призракът е тук“ (The Ghost Is Here). В изложбата са представени виртуално и триизмерно идеите на Брезунек.

Опаковането на паметника на Альоша е централното събитие в концепцията на автора. След триизмерната компютърна симулация неговата следваща идея е "опаковането" да се случи реално, върху самия паметник.

Той планира да покрие фигурата с блестяща материя за седмица. Самият паметник няма да бъде засегнат или повреден.

"В Европа отново има кръв и омраза. Историята се повтаря - точно като призрак от миналото, който се завръща", посочва авторът на идеята.

В името на всички загинали в Европейските войни, в името на жертвите от вчера и днес, в името на украинците, които в момента защитават своите семейства и достойнство, в името на непрекъсващата битка за мир и свобода – създавам своя „Призрак“. Призракът е символ на нашите заблуди, на фалшифицираната история, на тоталитарната пропаганда, символ на сенките от миналото" - пише в писмото си художникът.

Брезунек планира опаковането да се случи на 9 май 2023 г. "Давам си сметка, че с работата си ще докосна деликатната тема за отношенията с Русия и за мястото на паметниците на съветската армия в страната. Затова искам ясно да подчертая, че „Призрак” не е политически проект. „Призрак” е артистичен проект, който посвещавам на България и на обединена Европа - място, което обичам и в което живея", казва още художникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

100

5

путин хуйло

21.09 2022 в 15:36

взривете иZрода!

1017

4

Nas__M

21.09 2022 в 14:16

и като го опакова да го прати към Кремъл
отвратителен цирей на върха на тепето.

-160

3

редовно четящ

21.09 2022 в 14:16

След като го опаковат, да го изпратят в руzия. А иначе идеята е много добра. Ако го опакова в платно, по което се стича червена боя, ще бъде по-ефектно.

-1077

2

Johnny B Goode

21.09 2022 в 14:14

Аз пък искам да го взривя.
Този на центъра на София също.

3130

1

alfakentavur

21.09 2022 в 14:11

И после както е опакован - да го вземе и да не го връща.
 
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band