Френски артист дигитално презобрази 12 български паметника на Съветската армия

OFFNews 09 септември 2022 в 13:05 2650 0

Паметникът

Снимка ghost.bg

Паметникът "Альоша" в Пловдив трансфомиран дигитално в призрак

Днес ще бъде открита изложбата "Призракът е тук" на френския артист Мич Брезунек, която дигитално пресъздава 12 български паметника на Съветската армия, като по този начин поставя под въпрос тяхното значение.

Идеята на Брезнук е да провокира диалог чрез преплитане на изкуство и исторически факти. Той си поставя за цел да генерира средства в подкрепа на културния сектор в Украйна и България. Авторът на изложбата приканва публиката да се замисли за миналото на Европа и да направи преоценка на настоящето ѝ:

"Всеки от пресъздадените паметници разказва своя собствена история. Надявам се, че тези истории ще вдъхновят всички нас да погледнем на колективното си минало от различна перспектива. Можем ли да се поучим от грешните стъпки в миналото и да създадем едно по-добро бъдеще? Можем ли да намерим конструктивни начини да говорим за вечно присъстващото минало? Призракът е тук, за да ни напомни, че историята често се повтаря."

Централната творба на френския визуален артист е 3D видео творба в почти реален размер, изобразяващо съветския паметник "Альоша" в Пловдив, преобразен като гигантски призрак. Заедно с него още единадесет 3D творби пресъздават различни паметници на Червената армия в други български градове. В бъдеще, като продължение на проекта, през пролетта на 2023 г. се планира и временна физическа трансформация на "Альоша" в гигантска призрачна фигура. 

"Дълги години България не може да се справи с метастазите от своето тоталитарно минало (...) Трябва да видим какво представляват тези паметници. Не можем повече да живеем в тази изкривена действителност", заяви пред БНТ историкът и културолог проф. Евелина Келбечева.

Самостоятелната изложба на Мич Брезунек ще бъде открита днес от 15 ч. в Градската художествена галерия в Пловдив. Ще можете да посетите "Призракът е тук"  до 12 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови