''Флоренция е проститутка'', каза директорката на най-големите музеи в града

OFFNews 31 януари 2024 в 12:48 1580 0

Сесили Холберг

Снимка Getty images

Сесили Холберг

Масовият туризъм е превърнал Флоренция в "проститутка", каза директорката на един от най-големите музеи в града. Така тя предизвика възмущението на политически лидери, включително на италианския министър на културата, предадоха световните агенции.

"След като един град проституира, за него е трудно да стане отново непорочен", каза пред репортери по време на събитие Сесили Холберг, директорката на Галерията на Академията, където се намира статуята на Давид на Микеланджело.

"Флоренция е много красива и бих искала да се върне при своите граждани, а не да бъде смазана от туризма", добави германската историчка, ожалвайки улиците, колонизирани от магазини за сувенири.

Според Холберг, цитирана от в. "Република", обаче вече е твърде късно. Директорката на Галерията на Академията смята също, че ако не бъдат наложени ограничения, няма "никаква надежда".

Впоследствие музеят публикува изявление, в което Сесили Холберг се извинява, че е използвала "неподходящи думи" за града, който обича.

"Това, което исках да кажа, е, че Флоренция трябва да стане пример в името на цяла Италия на все по-устойчив туризъм, а не на масов туризъм", обясни тя.

Министърът на културата Дженаро Санджулиано обаче счете коментарите ѝ за "сериозни и обидни" за Флоренция и Италия като цяло, и заплаши да предприеме действия, след като "разгледа всички подходящи мерки" в рамките на действащото законодателство.

Заместник-кметът на Флоренция Алесия Бетини също изрази несъгласие с изказването на Сесили Холберг, задавайки въпроса дали след като градът е проститутка, жителите му ще са деца на проститутка, а гостите му - клиенти на проститутка.

Бившият премиер Матео Ренци, сенатор от Флоренция, каза, че Холберг трябва да се извини или да подаде оставка.

Други длъжностни лица в Италия изразиха загриженост относно въздействието на свръхтуризма. Той засяга негативно особено градовете като Флоренция, където историческият център е претъпкан през по-голямата част от годината, както и Венеция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!