Quantcast

Филм, посветен на арменския геноцид в Турция, с премиера на СФФ

ОFFNews Последна промяна на 15 февруари 2016 в 15:35 4010 3

Кадър от „През сълзи”.

Филмът на Станимир Трифонов - „През сълзи”, посветен на паметта на арменския народ, ще има своята премиера на 20-ия "София филм фест".

С него стартират фестивалните прожекции в Дома на киното на 1 март.

„През сълзи” е моментна снимка на емоционалното състояние на съвременните арменци в България. Разказите им са равносметки за устоите на човека и рода, които звучат остро актуално в контекста на горещите събития от последните месеци.

Кинотворбата е съвременен прочит на един от най-зловещите моменти в човешката история – избиването на милион и половина арменци-християни по заповед на младотурската държава през 1915 година. Към днешна дата потомците на избитите живеят като всички останали хора - имат семейства, работа, обществен и професионален живот… Но въпреки дистанцията на времето, те дълбоко в себе си пазят семейния спомен за посечения корен.

Сценаристът Светла Христова, операторът Кирил Проданов и продуцентът Пламен Йорданов са екипът, реализирал филма заедно със Станимир Трифонов. Двигател и основен консултант на проекта е Анахид Аждерян.

Режисьорът Станимир Трифонов е роден във Велико Търново през 1958 година. Завършва българска филология във ВТУ „Кирил и Методий”, а през 1986 година - ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Кинорежисура”. През 2003 година става доцент по филмова и телевизионна режисура, а от 2008 година е професор. Преподавател е в ЮЗУ „Неофит Рилски” и Нов български университет. Той е носител на международни и национални награди като продуцент и режисьор на тв сериали, игрални и документални филми, сред които „Хайка за вълци” (2000), „Изпепеляване” (2004) и „Стъклената река” (2010).

Премиерата на документалната творба „През сълзи” е на 1 март 2016, вторник. Мястото е Домът на киното, началният час е 20:00.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.02 2016 в 16:26

Асан геноглу и компанията му платени протестъри да излязат с позиция срещу филма-"руска манипулация "е !!!!

15.02 2016 в 15:52

Айде бе непеошковци, с гърдите напред в защита на туркия и местан! Няма аз да ви върша работа!?
Довечера платена пидалска мрежа да са строени под прозорците на Станимир Трифонов! А на 1 март цона кира да организира празнично замеряне на участвалите в тази лъжа пред Дома на киното.
Който не дойде ще му спрат грантовете и ще му сложат демократичен бан в прокопиевските парцали навеки!

15.02 2016 в 15:49

Какъв арменски геноцид?! Няма такова нещо, нали вече на всички ви е ясно, че "съвместното съжителство" и "добруването на народите" в Отоманската империя са били основни отомански ценности!
Освен това 26 години не стигнаха на българския парламент да гласува декларация и официално да припознае арменския геноцид! Стигна само до признаване на "масово изтребление" но не и до геноцид.