Евровизия: кои градове във Великобритания имат шанса да са домакини през 2023?

Беатрис Младжова 22 юни 2022 в 15:50 1304 1

Евровизия

Снимка Архив - Thomas Hanses

Мястото-домакин трябва да побере около 10 000 зрители.

Много градове във Великобритания изразяват желание да са домакини на песенния конкурс "Евровизия" следващата година.

Украйна спечели тазгодишния конкурс благодарение на "Калуш оркестра", но организаторите на конкурса от Европейския съюз за радио и телевизия прецениха, че не е безопасно финалите да се проведат там заради продължаващата война.

Обединеното кралство има редица градове с подходящи арени, места за настаняване и международни транспортни връзки. Глазгоу, Манчестър, Лийдс и Ливърпул изразяват интерес да поемат отговорността на домакин през 2023, съобщава Би Би Си.

Мястото-домакин трябва да побере около 10 000 зрители, да бъде лесно достъпно до международно летище и да има достатъчно места в хотелите за настаняване на поне 2000 делегати, журналисти и зрители.

Междувременно от Украйна молят организаторите да размислят за отмененото домакинство.

„Домакинството на Евровизия 2023 в Украйна е мощен сигнал към целия свят, който подкрепя Украйна сега“, смята украинският министър на културата Александър Ткаченко.

Британският премиер Борис Джонсън също подкрепя Украйна за домакинството й. „Украинците спечелиха честно и почтено, въпреки че ние имахме блестящо участие, и трябва да им се даде шанс да го домакинстват“, коментира той.

"Остава една година. Нещата ще се оправят, докато дойде Евровизия и се надявам да получат шанс да са домакини", заяви Джонсън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!