Едно пътуване до Китай: Изложба на Дечко Узунов

OFFNews 17 февруари 2020 в 09:43 3609 0

Галерия-музей "Дечко Узунов" представя: Едно пътуване до Китай - изложба на Дечко Узунов. Откриването е на 20 февруари, 18:00 ч., Галерия "Дечко Узунов", филиал на СГХГ, бул. "Драган Цанков" 24.

Динамичният житейски и творчески път на художника Дечко Узунов го отвежда на различни места по света. Една от тези страни е екзотичният Китай.В настоящата изложба, подредена в ХГ „Дечко Узунов“, е представен визуален разказ от произведенията на автора, създадени при пътуването му до там.

В художественото пространство на бул. „Драган Цанков“ № 24 могат да бъдат видени произведения на Дечко Узунов, изпълнени в техниките маслени бои, акварел, креда, молив и др. Включени са над 20 графични и живописни творби, част от колекциите на Художествена галерия – Казанлък, Софийска градска художествена галери и Художествена галерия „Дечко Узунов“.

Придружаващият изложбата обяснителен текст ни препраща в годините, когато Дечко Узунов и графикът Веселин Стайков са включени в културния обмен между България и Китай, започнал от средата на 50-те години на ХХ в. Двамата художници прекарват в страната домакин от февруари до април 1958 г., като посещават множество забележителности.

След прибирането си в България Дечко Узунов подготвя проект, с който да сподели видяното от него в азиатската страна. На 15 октомври в столичната галерия на булевард „Руски“ № 5 той показва изложба със заглавие „Пътуване из Китай“. Събитието е отбелязано на страниците на водещия всекидневник „Работническо дело“. Самият автор публикува текст по темата в списание „Изкуство“. От статиите става ясно, че художникът е решил да представи предимно пейзажи, изпълнени в техниките маслени бои и акварел. Сред подбраните от него творби са такива с градски сюжети, като „Свободен Шанхай“, „Платноходки на пристанището на Кантон“, „Улица в Суджоу“, „Улица в Кантон“ и „Шанхай“, от историята на страната – „Китайска стена“, „Летният дворец в Пекин“, „Из стария Шанхай“, от природата – „Шанхай – р. Хуанпу“, „Пред парка в Суджоу“ и др.

Изложбата е отворена за посещения до юни 2020г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови