Музиката на джазмена Кийт Джарет гостува за пръв път в България

ОFFNews 10 март 2016 в 16:36 4003 2

Кийт Джарет.

За първи път в България на 2 април от 19:00 часа, в голямата концертна зала “България”, ще прозвучат произведения на един от съвременните световни топ джазмени – Кийт Джарет.

Ще чуем и една от най-красивите и романтични творби за пиано на класическия композитор Цезар Франк. Акустичният проект е със заглавие “Джаз и романтика” е на Quarto Quartet, а домакин на събитието е Софийска Филхармония.

Необичайното събитие, което съчетава в програмата си джаз и класическа романтика ще бъде от две части, а специален гост на сцената ще бъде може би най-успешният и популярен в света наш пианист - Христо Казаков. На 2 април в зала “България” ще има и специално, нетрадиционно за класически концерт осветление, което допълнително ще подсили романтичната атмосфера и ще направи преживяването на слушателите - пълно. 

Билетите за “Джаз и романтика” на 2 април в голямата зала “България” вече са в продажба - на Касата на залата и он-лайн – в системата на Софийска Филхармония.

В първата част на “Джаз и романтика” – цигуларят, лидер на Quarto Quartet, Иван Пенчев и пианистът Кристо Казаков ще представят за първи път на живо “Американа” и “Соната за цигулка и пиано” на джазмена Кийт Джарет. Нетипичен, особняк и гениален музикант – Кийт Джарет е смятан за един от най-великите джазмени на всички времена.

За творбите си той казва, че по определен начин “са молитви”, а често концертите му започват с (един вид) медитация. Джарет започва да свири на пиано на четири годишна възраст, а първите си концерти изнася още като дете. Въпреки, че получава пълна стипендия за обучение в престижния колеж Бъркли (в Бостън), той го напуска само след една година, отдавайки се на соло кариера. Огромно влияние върху творчеството му има великият Майлс Дейвис, в чиято група има шанса да свири за кратко, в началото на кариерата си. По-късно създава триото The Standards (пиано, контрабас и барабaни), с които има 4 номинации за Грами и обикаля света до днес. Кийт Джарет е един от най-влиятелните и признати в световен мащаб интерпретатори на класически произведения, импровизатор и композитор. Музиката му ще звучи на живо за първи път у нас, което е огромно предизвикателство и за самите музикатите.

Във втората част на “Джаз и романтика” на сцената ще стъпи Quarto Quartet в пълния си състав. Те заедно с Христо Казаков ще предложат неповторимо изпълнение на изключително красивият “Квинтет във фа минор” от класическия композитор Цезар Франк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови