Движение за култура на протестно шествие днес

OFFNews 16 март 2023 в 07:32 1850 0

Движение за култура

Снимка БГНЕС/архив

Движение за култура бе създадено на 13 март

Протестно шествие организира днес новосформираното „Движение за култура“, в което влизат поддръжници на уволнения от Народния театър режисьор Александър Морфов. 

Те настояват за законови промени, за стратегия за развитието на културата, и за оставката на директора на Народния театър Васил Василев. Протестът е от 14 часа пред Министерството на културата, шествието ще премине покрай президентството и Министерски съвет. 

„Движение за култура“ ще внесе исканията си до президента, премиера и министъра на културата. 

При сформирането на движението преди дни актьорът Камен Донев заяви: "Как да се действа, когато някой си позволи такава, меко казано, грубиянщина и вандализъм? Ето това е, което трябва да се реши в бъдеще – какъв механизъм да има, регулаторен, който да не позволява на един директор да превишава моралните норми“. 

А актьорът Никола Додов каза: "Не е логично повече от половината от членовете на комисиите да са чиновници. След като не реагирахме миналата година на прецедента "Просто Наско" (министърът на културата в кабинета "Петков" Атанас Атанасов - б.а.), получихме "Просто Васко". Но докато първият беше оперетен персонаж, то вторият напомня едни времена, които отдавна би трябвало да сме забравили. Това, което се случва в Народния театър, е меко казано, неприемливо", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!