Вместо 'Просто Наско' получихме 'Просто Васко'

Творци създават ''Движение за културата'' - искат оставката на директора на Народния театър Васил Василев

Ружа Райчева 13 март 2023 в 12:41 15836 3

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Актьорът Валери Йорданов сигнализира за нарушения, конфликт на интереси и дискриминация в Народния театър "Иван Вазов". Той, Камен Донев, Лили Абаджиева, Никола Додов, Албена Колева и Костадин Бонев създават "Движение за културата" с цел да променят Закона за сценичните изкуства и с призив за оставката на директора на театъра Васил Василев. 

"Първата ни задача е г-н Василев да си подаде оставката или да си намери човек, който да го уволни. Аз лично съм завел дело срещу г-н Василев, беше върнато, но ще го заведа отново", съобщи Йорданов на пресконференция в БТА. Актьорът посочи, че откакто Васил Василев е директор на театъра, са напуснали 30 души от трупата и екипа - сред тях Елена Телбис, Захари Карабашлиев и Явор Гърдев. Валери Йорданов направи разкрития за конфликт на интереси:

"Вътрешният одитор на театъра и г-н Василев са от една партия (Българска прогресивна линия - б.а). Секретарят на Министерството на културата, който беше шеф на одита - едната му дъщеря първо бе назначена в Плевен, а другата я назначиха като актриса в Народния театър. Задавам въпроса - има ли според вас конфликт на интереси?"

По думите на Йорданов един от основните проблеми е отказът на Василев да даде на министъра на културата отчет, поискан му от депутат за заплатите, разликите в това кой колко играе и в какви представления, бройките назначения и договори с фирми. "Било то за дарение, било то за спонсорство", заяви актьорът. 

Йорданов каза още, че колежката му Албена Колева е била накарана да напише писмено обяснение за нещо, което е казала в медийно участие. "Заповедта за уволнение на г-н Василев от Велислав Минеков (бивш служебен министър на културата - б.а) е била подготвена, но г-н Василев просто се е разболял и е в болничен, докато не сменят г-н Минеков. Той не е можело да бъде уволнен, докато е в болничен". 

"Когато ме диагностицираха с ацетоза, вечерта ме караха да пращам снимки по Вайбър на моята диагноза, а на сутринта викнаха хора да ме проверят в болницата. Говорим за такава ченгеджийница", каза Йорданов и добави, че въпреки че Велислава Кръстева е напуснала поста си на пиар на Народния театър, е "взела няколко заплати".

В началото на декември Валери Йорданов влезе в болницата с диагноза диабетна кетоацетоза, изключително висока захар и високо кръвно след скандала, вихрещ се от октомври насам в Народния театър около бившата пиарка на Ахмед Доган Велислава Кръстева и режисьора Александър Морфов. 

"Заплахата срещу Сашо Морфов е откровена заплаха. В съда моите адвокати ми казаха, че човекът сигурно ще каже, че е "чул слух и се опитва да го предупреди", но това е откровена заплаха", заяви той.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

"Виждаме, че законът не решава проблема, когато той преминава в морално измерение. С кални ботуши се потъпква светинята на театъра. (...) Васил Василев е дерайлирал отдавна и всички му треперят, защото си вардят заплатите, но ако те не смеят, трябва да има някой, който трябва да каже", заяви актьорът и режисьор Камен Донев.

Творците създават "Движение за културата" с цел да се промени в Закона за сценичните изкуства. Освен това сдружението настоява за оставката на директора на Народния театър "Иван Вазов". Модераторът на пресконференцията проф. Георги Каприев заяви, че движението се учредява заради "продължаващата разруха" в Народния театър. Той обяви, че на 16 март от 14 часа ще се състои демонстрация пред Министерството на културата. 

"Продължаваме да искаме оставката на г-н Василев и настояваме цялата тази история да не бъде свеждана само до лични конфликти. Морфов измъкна бутилката и оттам изскочиха ужасни работи. Отвори се перспектива към много проблеми в управлението на нашата култура. Търсим дълбоките причини в това, което се случва", каза Каприев. 

Актьорът Никола Додов заяви, че проблемът се състои в уредбата на конкурса за директори на театъра в Министерството на културата:

"Не е логично повече от половината от членовете на комисиите да са чиновници. След като не реагирахме миналата година на прецедента "Просто Наско" (министърът на културата в кабинета "Петков" Атанас Атанасов - б.а.), получихме "Просто Васко". Но докато първият беше оперетен персонаж, то вторият напомня едни времена, които отдавна би трябвало да сме забравили. Това, което се случва в Народния театър, е меко казано, неприемливо", каза той. 

Камен Донев добави, че животът е една борба и в тази борба няма място за мълчание. По думите му много хора си мълчат и не казват какво мислят в театралните среди. Актрисата Албена Колева подчерта, че новосъздаденото движение ще постави въпроса за конкурсите и как един конкурс за директорския пост се печели. 

Режисьорът Лили Абаджиева заяви, че е крайно време да се противодейства на процесите, които влекат българската култура към разпад. По думите ѝ съществува девалвация на нравствената система, което е симптом на запада на нацията. "Очевидна е нуждата да се въведат нови регулаторни правила. Не бива един национален институт да съществува в самодържавие и едноличностно управление", каза тя. Абаджиева добави, че освен промените в Закона за сценичните изкуства, е важно да се проследява как се изразходват средствата в публичните институции.

"Има един мениджър, който желае да превърне Народния театър във витрина на чужди режисьори. Ако е така, то респективно трябва да се освободи щатната трупа.(...) Тук не говорим за трупа, а за етическото възпитание на актьора", заяви Лилия Абаджиева. 

Режисьорът и сценарист Костадин Бонев обяви, че в момента някои министерства са "бастиони" на дадена управляваща партия, която започва да назначава по културните институти "партийни чиновници". Трябва да се борим за тотална деполитизация на културните институти, заяви той.

Скандалът между Морфов и Кръстева започна в края на октомври миналата година, когато режисьорът надраска по вратата на офиса на Кръстева надписи "ДПС", "Връзки с обществеността ДПС" и "Изчезвай". Последваха множество оставки в театъра, обществено възмущение, но както имаше подкрепа за Морфов, така и за ръководството на театъра.

През декември той сформира специална комисия, която да разследва случая, като да иззема показания и видеозаписи от служителите на Народния театър. В крайна сметка Василев уволни дисцплинарно Морфов заради "уронване на авторитета и престижа на директора на театъра", а на свой ред Кръстева обяви, че напуска Народния театър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

15.03 2023 в 11:12

Народният театър винаги се е ръководил от Партиен секретар!
И Стефан Данаилов, Царство му Небесно, беше такъв, а в настоящия случай ДеПеСе-то просто показа кой е сайбията...

-656

2

McCarthy

13.03 2023 в 15:02

И ченгето от Държавна сигурност Георги Каприев участва в тази клоунада?
Този путински режисьор създаде доста режисирана кампания, която до какво ще доведе? Ще видите, аз знам - нова "гумена лодка" на другаря христо с цел още сламени правителства на татко румен.

905

1

lilianasimeono1

13.03 2023 в 14:03

Ега ти "институцията на духа" е Народният театър: от месеци ни занимават с кирливото си бельо!
 
X

Да помогнем на украинските деца!