Две световни звезди ще музицират довечера във Варна - оперната прима Красимира Стоянова и пианистът Людмил Ангелов

Концертът е част от цикъла ''Людмил Ангелов и приятели''

OFFNews 28 май 2024 в 12:30 886 0

Красимира Стоянова

Снимка ТМПЦ-Варна / БТА

Красимира Стоянова

Оперната певица Красимира Стоянова участва цикъла „Людмил Ангелов и приятели“, съобщават от Варненската опера, с която се реализира проектът на прочутия наш пианист. Камерната проява на двамата музиканти ще предложи тази вечер в Градската художествена галерия на Варна песенен репертоар с творби на Лист, Берг, Вагнер, Малер и Шопен.

Програмата е подбрана първоначално от изпълнителите за участие в традиционните годишни концерти с немска музика, организирани от Франко Бенедети в Милано. Впоследствие Людмил Ангелов и Красимира Стоянова решават, че трябва да я представят и на българските зрители. По думите на оперната прима при последния им концерт с пианиста във Варна те са се впечатлили, че публиката е много будна и има отношение към камерната музика.

Изпълнителите са включили в репертоара си песните на Рихард Вагнер, написани по стихове на прогресивната за времето си Матилда Везендонк, както и „Седем ранни песни“ на Албан Берг, които датират от съвсем ранния му период, когато е композирал импресионистично и романтично. За тях Стоянова казва, че са великолепни творби, много изобразителни, чувствени, задълбочени, с типичните за епохата на ранния XX век нотки на трагичност, на възхищение от природата, на дълбоки несподелени чувства.

В третата част от програмата присъстват песните на Густав Малер, които според певицата са изключително известни в света на камерната музика. Те имат акварелистично звучене и много приятно гласоводене, обяснява тя.

Камерната музика Красимира Стоянова смята за своята първа певческа любов, защото с нея започва артистичната й кариера. Според нея тези концерти са специални и съкровени моменти, в които артистът е сам и разказва малки новели и разкази, отразени във всяка песен. Тя сравнява усещането с изложбена зала, в която наблюдаваме картини с различно внушение. Камерната музика е нещо много елегантно като мисъл и музикална фраза, допълва българката, аплодирана на световните сцени.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада