Един от убийците в "Шарли ебдо" е обучаван в клон на "Ал Кайда"

Ивайло Анев 09 януари 2015 в 12:33 2431 3

Шериф и Саид Куаши

Един от заподозрените в убийството на 12 души при атентата срещу френското списание "Шарли ебдо" е преминал обучение в клон на "Ал Кайда" в Йемен, съобщиха източници близки до разследването, цитирани от "Ройтерс".

Според тях 34-годишният Саид Куаши е пътувал до Йемен. Там той е преминал през обучение в лагер на „Ал Кайда на Арабския полуостров” за боравене с различни оръжия. Възможно е дори да е бил обучен да прави бомби.

Двамата заподозрени са родени във Франция в семейство на родители алжирци. И двамата братя са били известни на полицията.

Шериф е лежал 18 месеца в затвора за опит да пътува до Ирак преди десетина години да се бие на страната на ислямистка групировка. Освен това двамата братя от години са били в черния списък на САЩ за терористи.

След като Саид Куаши се завърнал във Франция от Йемен, двамата братя се въздържали от дейности, които биха привлекли вниманието на френските сили на реда или разузнавателни агенции.

Според източниците в месеците преди нападението от сряда двамата мъже не са били третирани като приоритетни цели от френските агенции за борба с тероризма.

В последните часове братята Коуаши взеха един заложник след престрелка и преследване с френската полиция. Те са се барикадирали в сграда в индустриален район на 40 км северозападно от Париж, близо до летище "Шарл де Гол".

В момента тече мащабна операция по залавянето на Шериф и Саид - основни заподозрени за убийството на 12 души в редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж на 7 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика