До 30 април е срокът за кандидатстване за писателската резиденция ''Жени в планината''

OFFNews 14 март 2024 в 08:59 1017 0

Снимка Фондация "Елизабет Костова"

"Жени в планината"

До 30 април е крайният срок за кандидатстване за второто издание на писателската резиденция „Жени в планината“, съобщават организаторите от фондация „Елизабет Костова“.

Резиденцията е десетдневна – от 3 до 12 август, и ще се състои в Родопите. В нея могат да участват авторки на художествена литература, художествена документалистика, нехудожествена литература, поезия и драма на български и други езици. Общо десет писателки от България и Европа ще бъдат избрани за „Жени в планината“, като включително ще има две приоритетни места за писателки, живеещи в условия на война, или са бежанки.

Целта е да се осигури пространство и време за дълбок творчески труд, за професионален и междукултурен обмен, за социализиране и подкрепа, както и да се адресират част от проблемите, с които писателките обичайно се сблъскват, посочват организаторите. По думите им някои от тези проблеми са подценяването на писането като професия, възприемането на литературата, създавана от жени, като по-малко стойностна, подценяването на домашния труд и културното очакване жените да поставят грижата за другите пред собствените си нужди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика