Днес за първи път български филм закрива престижния Берлинале

ОFFNews 23 февруари 2018 в 21:14 3254 0

За първи път в историята на българското кино творба на български режисьор ще закрие основната програма на един от най-големите фестивали в света. След броени минути филмът „Áга“ ще бъде прожектиран пред публиката на Берлинале, с което ще стане първият български филм от 29 г. насам, включен в програмата на фестивала.

Сюжетът на българо-германско-френската копродукция пренася зрителите далеч на север, за да разкаже една история за сблъсъка на цивилизациите през призмата на любовта и човешките взаимоотношения. В юрта сред снежните полета на севера, двамата главни герои инуити - Нанук и Седна, мечтаят да съберат семейството си отново. Двамата живеят в духа на традициите на своите деди. Останали сами в пустошта, те напомнят за последните хора на Земята. Когато здравето на Седна се влошава и тя умира, Нанук решава да изпълни последното й желание – да намери отдавна заминалата им дъщеря Áга, избрала живота в града и загърбила традициите.

„Винаги ме е вълнувало как модерният и бързо развиващ се свят засяга малките общности, как процеси, които на пръв поглед нямат нищо общо, се отразяват върху живота на цели нации... С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценностти. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно.“, разкрива замисъла на „Áга“ режисьорът Милко Лазаров. Той и Симеон Венциславов са автори на сценария, който през 2015 година, в конкуренция с още десет проекта от общо седем източноевропейски държави, беше отличен с престижната награда „Кшищоф Кешловски“ на ScriptEast в Кан за сценарий от Източна и Централна Европа. Преди това „Áга“ спечели две награди за проект на Sofia Meetings 2014 и именно там продуцентите успяха да привлекат към проекта като партньор Гийом дьо Сей, „Arizona Productions“.

Милко Лазаров е завършил филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Владислав Икономов. Режисьор е на едни от най-успешните проекти на БНТ - „Великите българи” и „Голямото четене”. Първият му филм „Отчуждение“ (2013) е представен премиерно в официалната селекция (програма „Венециански дни“) и има две награди от 70-ия филмов фестивал във Венеция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови