Discovery Channel с премиера на документалния филм „Животът на шерпите"

На 24-ти април зрителите ще научат историята на древната общност, покосена от лавината на Еверест през 2014 г.

OFFNews 22 април 2016 в 15:15 7431 1

Discovery Channel ще излъчи драматичния документален филм „Животът на шерпите“ на 24-ти април, от 22:00 ч. Лентата прави преоценка на изкачването на Еверест след най-смъртоносната лавина в планината и улавя най-важния момент в историята на безименните герои от общността на шерпите.

На 18-и април 2014 г. режисьорът Дженифър Пийдъм заснема масивната лавина, която разкъсва ледника Кумбу и причинява смъртта на 16 шерпи. Именно лавината, която довежда до срутването на 14 милиона тона снежна маса и е определена като най-голямата трагедия в историята на Еверест, е причина за драстична преоценка на ролята на шерпите в индустрията около изкачването на Еверест. Документалният филм проследява историята на тази древна общност, обединена от мъката и гнева си, докато членовете ѝ се опитват да си върнат уважението на планината, която наричат Джомолунгма.

Непрекъснато нарастващото напрежение сред шерпите, ескалира в широко отразения сблъсък на западни катерачи с група шерпи. Това отвежда Пийдъм в базовия лагер на Еверест. Докато заснема изключителната динамика в културата на изкачване на най-високата планина на Земята и легендарния рекорд на шерпа Пурба Таши, екипът на Пийдъм става свидетел на най-смъртоносния ден в историята на Еверест.

Сред култура, доминирана от бизнеса с изкачването на Еверест и силно обвързана с религията, напрежението в общността се изостря с исканията на шерпите към правителството за промени в опасното естество на работата им. В крайна сметка, те трябва да решат дали да продължат своето изкачване, за да се погрижат за препитанието на семейства си, или да се откажат от сезона от уважение към себе си и тези, които са загубили в лавината.

„Дженифър Пийдъм улавя обичайно незабележимата общност по време на нейното изключително важно пътуване, изпълнено с трудности и изпитания.“, коментират от Discovery Channel. „Животът на шерпите“ има силата да доведе до положителен обрат сред общностите около Еверест и завинаги да промени начина, по който зрителите виждат планината.“

„Животът на шерпите“ е продуциран от Бриджит Икин, съосновател на Felix Media, водеща независима филмова и телевизионна компания в Австралия, и Джон Смитсън, творчески директор на Arrow Media, едно от най-големите творчески студиа във Великобритания. Екипът на Discovery Channel, отговорен за продукцията, се състои от Джон Хофмън, изпълнителен вицепрезидент на отдел „Документални и специални филми“, и Джон Бардин, директор на отдел „Създаване и продуциране на документални и специални филми“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки