Quantcast

Директорът на БНР призова композитори и текстописци да предоставят правата си на радиото

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2017 в 11:45 11839 0

Генералният директор на БНР Александър Велев призова композитори и текстописци да предоставят своите права на БНР. Това той прави след скандала между националното радио и "Музикаутор", който спря българската музика на БНР.

Велев подчерта в интервю за БНР, че обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата, поискано от "Музикаутор".

"Ние започнахме разговори с "Музикаутор" още в началото на моя мандат, което е още от юни-юли месец. Първите срещи започнаха през юли. Проведени са три срещи, на които "Музикатор" представиха своите искания за постепенно вдигане на парите, които трябва да се изплащат, което означава за две или три години да се стигне до 4,4 % от субсидията. На фона на това, което досега се е плащало, а досега е било 1% от субсидията, като от нея се приспадат капиталовите разходи, и 4,5% от приходите от реклама, искам да кажа, че увеличаването на плащанията към "Музикаутор", ако се приеме тяхната претенция, това е само увеличението, е издръжката на регионална радиостанция като Варна.

От наша страна е внесено възражение срещу тази тарифа и доколкото знам, се работи над решение в Министерството на културата, тоест там няма такава база. Второ, те правят една аналогия с частните радиостанции, от които те вземат 4,4 % от рекламата. Аз мисля, че трябва да се види дали действително композиторите и хората, които пишат текстовете, седят зад едно подобно решение", коментира Велев.

София Владимирова от Съвета за електронни медии (СЕМ) съобщи, че все още в медийния регулатор не е постъпило становище на "Музикаутор" по казуса: "Не разбирам какви са мотивите, защото и до момента не е постъпила позиция на "Музикаутор" по темата, а в крайна сметка СЕМ е длъжен да реагира, защото тук е засегнат общественият интерес.

Бих искала да обсъдим с колегите, да поканим представителите на БНР и представителите на "Музикаутор", за да възстановим преговорите".

Темата коментира и Иван Димитров от "Музикаутор". П одумите му в Европа частните и държавните медии са равнопоставени.

"Срокът за предизвестие на договора беше тримесечен. Ние подписахме анекс, за да си дадем повече време за реакция и направихме този срок едномесечен, тоест ние не сме реагирали в последния момент, както се опитва някой да го изведе като теза, ние реагирахме много по-рано и си дадохме време взаимно, и това беше наша инициатива, и е нужно да бъдем коректни, да бъдем коректни към авторите, които представлява "Музикаутор", и към труда им. "Музикаутор" е организация с нестопанска цел. Тя по закон няма право и не формира печалби", обясни Димитров.