От 1 януари по БНР няма да има съвременна музика заради спор с "Музикаутор"

Всички програми на медията ще излъчват класическа музика, джаз и автентичен фолклор

OFFNews Последна промяна на 30 декември 2016 в 21:59 18320 12

Снимка bnr.bg

С настъпването на Новата година в програмите на Националното радио няма да звучи съвременна музика.

Причината е едностранното прекратяване на договора с БНР от страна на „Музикаутор“ и забраната от страна на сдружението в ефира да звучи музика, чиито права се държат от него, обяви генералният директор на медията Александър Велев.

До уреждането на взаимоотношенията с „Музикаутор” по всички програми на БНР - "Хоризонт", "Христо Ботев" и регионалните, ще звучат класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

Публикуваме пълния текст на изявлението на генералния директор Александър Велев, което беше излъчено в ефира на БНР:

С настъпването на Новата година в програмите на Националното радио няма да може да звучи съвременна музика – причината е едностранното прекратяване на договора с БНР от страна на „Музикаутор“ и забраната от страна на сдружението в ефира да звучи музика, чиито права се държат от него. „Музикаутор“ е сдружение за колективно управление на авторски права, което представлява една много голяма част от авторите на музикални произведения и свързаните с тях литературни произведения. Защо се стигна до тук? През последните 6 месеца Българското национално радио води безрезултатно преговори с „Музикаутор“. Възползвайки се от монополното си положение, „Музикаутор“ настоява за трикратно увеличение на парите, заплащани от Радиото за авторски права на музикални произведения. Ние в БНР сме обединени около позицията, че не можем да приемем безпрецедентното искане на „Музикаутор“. То е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности. Парите, отпуснати на Радиото от държавния бюджет, са непроменени, което означава, че ако приемем искането на „Музикаутор“, ние трябва да пренасочим средства, като например да закрием една от регионалните ни програми, което би нарушило интересите на обществото и би накърнило обществената мисия на Радиото.

БНР е обществена медия, призвана да бъде и национална културна институция. Националното радио поддържа 6 музикални състава – Симфоничен оркестър, Биг бенд, Смесен хор, Детски радиохор, Оркестър за народна музика и музикална група „Радиодеца“. Всички те прославят България и българските творци не само у нас, но и далеч зад граница. Ние работим в тясно сътрудничество с българските композитори, с българските изпълнители и се прекланяме пред труда и таланта на нашите творци. Наясно сме с недоброто заплащане на авторския труд и затова на радиопазара у нас сме най-големият платец на авторски права. БНР предложи на „Музикаутор“ за 2017 година увеличение на средствата с 20 процента. Предложението ни бе отхвърлено. Необоснованото искане за драстично увеличение на парите за музикални права поставя БНР в затруднено положение. До уреждането на взаимоотношенията ни с „Музикаутор” в нашите програми ще звучат единствено изпълнения, чиито права са погасени по давност – класическа музика, джаз и автентичен фолклор. Обръщам се към Вас с молба да проявите разбиране и да останете верни на програмите на БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

12

Zira Marinova

01.01 2017 в 08:44

Хич няма да ми липсва съвременната бг музика

12193

10

SC

31.12 2016 в 10:11

Преди години бяха скроили същият номер и на „Дарик“. Шайка изнудвачи, начело с префърцунената им шефка.

8362

8

Хуан

31.12 2016 в 01:20

Ми БНР да си сключат договор с някоя друга организация за закрила на авторски права (извън БГ) или да започнат да се договарят пряко с изпълнителите или със звукозаписните компании. На мен ми звучи малко като смешен плач.

22015

7

Стефан

31.12 2016 в 01:16

Денонощно. Трудно ще намериш нещо друго, освен англоезичен вой.

8251

6

Божо

31.12 2016 в 00:47

@Стефан - кога си чувал по БНР чалга?

8251

5

Божо

31.12 2016 в 00:46

Музикаутор и ПрофАн - най-паразитните и излишни ракови образувания!

22179

4

ELPIDA

30.12 2016 в 23:47

Супер гот! Вдигат летвата...Класическата музика ме пренася в други селения,джазът ме връща на земята... страшно си падам...
Особено саксофона...

22015

3

Стефан

30.12 2016 в 23:34

Хе! Вярно че по коледа ставали и чудеса. Да е жив и здрав музикаутор, че ни отЪрва от чалгата:)