Ръководството на БНР нанесе пореден удар, този път към радио "България"

OFFNews 08 декември 2016 в 15:12 9441 1

Редколегията на радио "България" излезе с отворено писмо до медиите и обществеността, с което да обърне внимание на поредното решение на ръководството на БНР да съкращава персонал и да закрива програми. 

Старши редакторът на арабската редакция при радио "България" Хъдър Ал-Хъдър е бил съкратен без предупреждение, казват в писмото си от редколегията. 

Потърсихме коментар от БНР по темата, но пред OFFNews от националното радио се въздържаха от мнение.

Представяме ви позицията на радио "България" без редакторска намеса: 

С настоящето бихме искали да Ви информираме за внезапното закриване на една от 10-те чуждоезикови редакции на Радио България в Българското национално радио. И конкретно Арабска редакция – единствената медия в България, която говори и пише на арабски ЗА България.

Кратка хронология:

На 1 декември нашият колега, професор Хъдър Салфидж Ал-Хъдър, старши редактор в Арабска редакция при Радио България, дирекция „Мултимедия“, бе съкратен без предупреждение със заповед за прекратяване на договора с дата 1.12.2016 г. и с право на обезщетение от един месец. Мотивът е закриването на цялата Арабска редакция, за което никой не е бил предупреден, дори директорът на дирекция „Мултимедия“. Хъдър Ал-Хъдър, професор по Арабистика в Софийския университет, работи от 25 години в БНР, а през последните 3 месеца отговаряше сам за дневната програма на арабски език, след като редакцията напуснаха един по един трима обучени от него млади колеги. Важно е да се знае, че страницата на арбски беше най-посещаваната страница на чужд език в портала на БНР.

За Радио България:

Радио България води началото си от 1936 г., зората на държавното радио у нас, и винаги е било част от голямото семейство на Българското национално радио. От май 2004 г. Радио България поддържа с текстове, снимки и аудиофайлове електронна страница в Интернет на 11 езика: български, руски, английски, немски, френски, испански, сръбски, гръцки, албански, турски и арабски. На 31 януари 2012 г., поради финансови причини, се прекратяват излъчванията на Радио България на къси вълни с изключение на емисиите на турски език. Пак по финансови причини в последните години броят на компетентните журналисти и преводачи в тази уникална за България структура постоянно намалява, като понастоящем е свит до 70. Въпреки този минимален капацитет Радио България произвежда 24-часова програма онлайн на 11 езика – от 1.12.2016 на десет.

Предвид казаното, както и с оглед неясно формулираните намерения на сегашното ръководство на БНР да съкрати „ненужните езици“ в Радио България, може би е време за широк публичен дебат по следните въпроси:

Има ли БНР като обществена медия ясна политика по отношение на чуждоезиковите редакции като безспорен инструмент за популяризиране на бранда „България“ по света? Съществува ли, в тази връзка, друга визия освен правенето на икономии и съкращения, които на фона на огромния персонал на БНР ще са с ефекта на капка в морето? Трябва ли за пореден път да напомним, че в един глобализиран свят на перманентна криза и на произволна “свръхинформираност“, публичните медии все още запазват тежестта си на достоверен източник и коректив на заливащата ни информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови