Дарете старите си обувки на театър "Азарян"

ОFFNews Последна промяна на 24 август 2015 в 15:39 2663 2

Театър Азарян към Националния дворец на културата ще вземе участие в тазгодишното издание на фестивала “София диша” с тема “Музика и танц”.

На 30 август (неделя) на столичната улица “Оборище” всеки може да дари старите си обувки, които ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала. Това ще стане в шатрата на театъра, където освен да оставите обувките си ще може и да попълните етикет с данните си. 

Интересната идея е на Никола Тороманов – Фичо, който работи по сценографията и интериора на залата. Обувката не е избрана случайно – големият български режисьор Крикор Азарян e работил първо като обущар и винаги е акцентирал върху тази част от живота си.

"В едно свое интервю Азарян казва: “Режисьор съм. Можех да бъда обущар или Бог знае какво”. Темата за обущаря беше негова любима и той често говореше за това, връщайки се към детството и началото на пътя си. Оттук дойде и идеята за символа на обувката. От една страна - това са много лични вещи, които всеки избира сам и по някакъв начин стават част от профила му. От друга страна - те са опорната точка на тялото, средството за движение, идеята за посоката, стабилността, следите, отпечатъците и цивилизационен етап, свързан с окултуряването. Избрах лична вещ, която е на пръв поглед малка и донякъде незабележима, но умножена и преекспонирана - се превръща в материал или тема за импровизация”, споделя Фичо.

Всеки чифт обувки ще бъде обработен по специален начин и ще бъде превърнат в част от дизайна, с което дарителите на практика стават част от новата театрална сцена на София с нещо лично. В нея ще има и обувки на известни български личности.

Впоследствие инициативата продължава и през месец септември, където всеки желаещ ще може да дари своите стари обувки в стаята на дирекция “Театрално сценични изкуства”, откъм служебен вход А3 в сградата на НДК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.08 2015 в 18:14

Аз вчера ги подарих (носени само три пъти) на един безработен, който бях наел да свърши една работа. Не е съвсем "арт", но все пак е полезно и е помощ за някои хора, които дори няма с какви обувки да отидат на театър...

24.08 2015 в 16:36

А недейте. Предният път от такава "арт"-щина останаха един куп мръсни и скъсани противогази, които кучетата и децата ги разнасяха из НДК докато почна Ремонта.

На българското "артист" не бива да му се дават такива неща, докато не се научи да си събира след цър-пър-форманса.