Директорът на Музикалния театър: Рашидов ни дължи 553 125 лв.

ОFFNews 19 август 2015 в 15:37 5950 1

Снимка Музикален театър

Марио Николов.

Вчера по време на инспекцията на работата при Ларгото Вежди Рашидов заяви, че веднага щом се върне от болнични, директорът на Музикалния театър в София Марио Николов ще бъде уволнен, защото при неговото управление от печалба 600 000 лв. театърът е паднал на минус 600 000 лв.

Освен това в настоящата тежка ситуация Николов си е взел болнични, за да изнася представления в Констанца, както и редица други нарушения.

На това директорът публикува отговор, според който "съм длъжен да уточня, че министърът вероятно е обобщил сумата от 553 125 лева, които от Министерството на културата все още не са изплатили на Държавния музикален и балетен център- София". 

Според него 313 961 лв. министерството трябва да изплати на Музикалния театър за изпълнение на точка 6 от Методиката за финансиране, а сумата от 239 164 лева представлява изработената от ДМБЦ- София държавна субсидия през месец декември 2014 г. 

"Надявам се, че министърът на културата е бил искрен в мотивите си към Постановление № 200 от 31.07.2015 г., когато успя да убеди Министерския съвет, че сценичните изкуства се нуждаят от допълнителни 5 милиона лева, за да ги използва за „ разплащане на най-неотложните разходи на организации от театралното и музикално-танцовото изкуство, чрез преизчисление на полагащата се субсидия“.

Защото приемането на това постановление показва, че „на минус” не е ДМБЦ- София или останалите 50 държавни културни института, които са второстепенни разпоредители на бюджети, а първостепенният разпоредител на бюджета – Министерство на културата", смята Николов.


Марио Николов е учил оперно пеене във Висшето музикално училище във Виена и ДМА “Проф. Панчо Владигеров“ в София. Завършил е режисура в НАТФИЗ и неговият режисьорски профил са музикално–сценични спектакли. “Прилепът“, „Българи от старо време“, „Царицата на чардаша“, „Графиня Марица“, „Бал в Савоя“, „Вражалец“, „Обичам жена си“, са само част от хитовите постановки на режисьора, които той поставя многократно в музикалните театри в София, Велико Търново, Пазарджик, оперните театри в Русе, Бургас и др.

Носител е на престижното отличие „Кристална лира“ за върхови постижения в областта на музикално–сценичното изкуство и на „Златна лира“ за цялостен принос в развитието и популяризирането на музикално сценичното изкуство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!