Безплатно кино за студенти и учащи всеки понеделник

ОFFNews Последна промяна на 25 септември 2015 в 21:35 163570 0

С последния филм на големия български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров „Буферна зона“ ще бъде открито новото есенно издание на София Филм Фест за учащи, което ще продължи всеки понеделник от 28 септември до 14 декември и ще бъде с вход свободен за всички ученици и студенти.

Проф. Дюлгеров е и един от лекторите на специалната селекция кино за учащи. Другият водещ на прожекциите е киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева.

Целта на София Филм Фест за учащи е да показва най-добрите български и чужди продукции през последната година и да образова младежката публика чрез стойностно кино. Мисия на екипа е да възпитава вкус и любов към киноизкуството. Инициативата е на Арт Фест, в партньорство с ИА „Национален Филмов Център“ и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

Стартът е на 28 септември от 18:30 часа, когато самият Руси Чанев (който на 18 септември навърши 70 години) ще партнира на Георги Дюлгеров в представянето на „Буферна зона“. Героят във филма Тодор Черкезов, е претърпял автомобилна катастрофа, в която е заг(убил) жена си. Самият той остава полусляп. Човек на визията, кинорежисьор, Черкезов (про)вижда няколко сънища, които на пръв поглед нямат фабулна връзка помежду си. Една сюжетна линия обаче, ги обединява – егоизмът на героя... 

„Винаги съм бил против надписа „Един филм на режисьора еди-кой си…” Този абсурд е очевиден за всеки, който малко от малко е помирисвал кино. Аз преминах през буферната зона в „Буферна зона” благодарение на отличния екип. Нали знаете, кино се прави „или со пàре, или со другàре!” Лаская се от мисълта, че сред „другàрето” са били и 56–мата изпълнители на различните роли”, споделя Георги Дюлгеров.

Програмата на София Филм Фест за учащи продължава всеки понеделник до 14 декември:

На 5 октомври, Международен ден на учителя на ЮНЕСКО, в селекцията за учащи ще бъде представен един от най-награждаваните български филми – „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Съвсем актуален и тематичен за аудиторията на „София Филм Фест за учащи“, „Урок“ ще даде възможност за среща с част от екипа на филма.

Останалите филми в програмата включват:

- двете Оскарови номинации за чуждоезичен филм ’15 “Диви истории“ и „Мандарини“
- две изключителни български продукции „Потъването на Созопол“ и „Досието Петров“
- два документални разказа - „Ром Кихот“ и „Под открито небе“
- най-новият филм на Фатих Акин „Раната“
- новият филм на холивудската легенда Томи Лий Джоунс - "Водачът"
- четвъртата екранизация на „Госпожица Юлия“
- култовият „Игра на кодове“ с Оскар ’15 за най-добър адаптиран сценарий и още 7 номинации

Повече информация за филмите, очакваните гости и събития около филмите ще намерите на интернет страницата на „София Филм Фест за учащи”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо