Българският квинтет Пилекадоне гостува на престижен музикален форум в Люксембург

OFFNews 11 октомври 2022 в 18:49 1616 0

Пилекадоне в Люксембург

Снимка Венелин Пиперов

Пилекадоне в Люксембург

Преди дни квинтет ПИЛЕКАДОНЕ гостува в Люксембург с концерт в престижния форум “Les Concerts du Foyer еuropeen”. Те са носители на награда “Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци за върхови постижения в изпълнителското изкуство.

Участници в състава са българските инструменталисти Мила Павлова – флейта, Валентин Методиев – обой, Венелин Пиперов – кларинет, Евгений Тонев – фагот и Ясен Теодосиев – валдхорна. В тяхно изпълнение в Люксембург прозвучаха произведения от В.А.Моцарт, Л.Бърнстейн, Дж. Гершуин и разбира се българска творба, написана специално за ПИЛЕКАДОНЕ от младия композитор Явор Гайдов. Публиката извика българските музиканти два пъти на бис, очарована от техните изпълнения. Един от основните организатори в “Les Concerts du Foyer Еuropeen” е българската композиторка Албена Петрович-Врачанска, номинирана за престижните награди “Opus Klassic”.

Искате да знаете повече?

Квинтет ПИЛЕКАДОНЕ е създаден през 1993 г. През последните години квинтетът набра наново скорост на българската музикална сцена и се открои със своите по-новаторски концерти, които предлагат музикални предизвикателства на публиката и представят нестандартни колаборации.

Наскоро квинтетът представи мюзикълът „My Fair Lady“ в транскрипция на Пламен Проданов за квинтет и двама солисти - с певците Еделина Кънева и Марчо Апостолов в Балабановата къща в Пловдив и на Дни на камерната музика в Габрово; театрално-музикалният спектакъл „Ромео и Жулиета“ с двама студенти в театър "Алма матер" в СУ; музикално-поетични колаборации с актьорите Искра Ангелова и Валентин Ганев; както и концерти с Хора на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева; с концертмайстора на Виенска филхармония Албена Данаилова; с концертмайстора на Хамбургската филхармония Йоанна Каменарска; със соло тромпетиста на Ансамбъл Модерн от Франкфурт Сава Стоянов и др. Квинтетът е изключително активен в представянето на ново композиторско творчество - редица композитори посвещават новите си творби на състава, сред които са акад. Васил Казанджиев, Добринка Табакова, Пенка Кунева, Албена Петрович-Врачанска, Явор Гайдов и др.

Концертите на ПИЛЕКАДОНЕ предлагат едно по-различно музикално изживяване, обогатено с мултимедия, мизансцен и открояващи се, нестандартни облекла на музикантите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!