Български театър от Украйна с представление в София

OFFNews 18 март 2018 в 09:00 2597 0

На 22 март актьорите от Одески български драматичен театър към Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" ще представят „Животът, макар и кратък“ по Станислав Стратиев в камерната зала на „Сълза и смях“.

Младите бесарабски актьори ще покажат своя спектакъл по Станислав Стратиев с режисьор Станислав Садаклиев, хореограф Диана Костика.

През лятото на 2016 г. спектакълът „Животът, макар и кратък“ спечели две награди на фестивала „Музите“ в гр. Созопол: награда на журито „За отлично представяне“ и Награда на Държавната агенция на българите в чужбина. През май 2017г. „Животът, макар и кратък“ е отличен като "Най-добър спектакъл" на Международния театрален фестивал "Велко Кънев" в Тополовград.

„Творбата на Станислав Стратиев е болезнено актуална и днес, както за Украйна, така и за България. Спектакълът продължава само 45 минути, но понякога именно в малкото време се крие големият заряд на едно представление“, сподели ръководителят на театъра Станислав Садаклиев.

По негова инициатива Българският театър в Одеса е възроден през 2013 г., с подкрепата на Ю. Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Бесарабските актьори гостуват в България по покана на Пътуващото читалище "Бащино огнище".

През ноември 2015 г. бесарабските младежи за пръв прът се представиха на софийската сцена със спектакъла „Бай Ганьо“ по Алеко Константинов. Залата беше препълнена, а столичната публика посрещна актьорите от Украйна много сърдечно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови