Англия основа литературна награда за цветнокожи, за да охлади страстите

ОFFNews 24 февруари 2016 в 17:35 4120 9

Снимка Chris Lawson/PR

Никеш Шукла.

В отговор на скорошните обвинения към издателствата във Великобритания, че не издават достатъчно много британски автори с цвят на кожата, различен от белия - бе обявено създаването на нова литературна награда само за цветнокожи писатели, предаде "Гардиън".

Наградата "Джалак" се основава като извинение на "авторите, които чувстват, че работата им често е маргинализирана, освен ако не изпълни някакво романтично фетишизиране на културното им наследство".

Тя ще бъде в размер на 1000 лири и е първата литературна награда на острова само за цветнокожи, като в нея няма да могат да се състезават бели. Тя ще обхваща всички жанрове на литературата.

"Джалак" на хинди означава "зърване", кратък поглед на любопитство, който обещава по-задълбочено разглеждане на нещо в бъдеще.

Наградата е дело на писателите Съни Сингх и Никеш Шукла, както и на различни анонимни дарители и организации като "Медийно разнообразие" и "Клубът на авторите". 

В техен доклад от миналата година се посочва, че цветнокожите автори имат най-добър шанс да бъдат публикувани, ако пишат истории, които отговарят на стереотипното мнение за тяхната общност. Като пример за стереотипни теми са дадени расизма, колониализма и постколониализма. 

Малко след това през 2015 г. последва нов скандал, когато на годишната Световна нощ на книгата в Англия бяха включени само бели автори.

"Това е затворен кръг на обвинението - никой не поема отговорност. Когато критикуваш наградите, че не са достатъчно разнообразни, ти казват, че издателите това публикуват. Казваш си, "добре", отиваш при тях и те ти казват, че издават това, което агентите им предлагат. Накрая отиваш при агентите и ги питаш: "Къде са кафявите хората?", на което те ти отвръщат, че не дискриминират никого, просто нямат достатъчно кандидати", коментира Никеш Шукла.

"Значи твърдите, че писателите са виновни... Отивам и говоря с авторите, а те ми казват, че гледат наградите, номинациите, рецензиите и книжарниците - и не виждат някой изобщо да ги отразява. Чия е вината в крайна сметка", пита Шукла.

"Когато маргинализираните искат структурни промени, ни смотават някъде и казват да се погрижим сами за себе си. Наградата "Джалак" е именно това, правим нещо. Надявам се, че това ще спре обвиненията, че не се грижим за себе си, и ще вдъхнови издателската индустрия да погледне отвъд сегашния си ограничен пейзаж", смята Съни Сингх.

Журито, които ще преценява кандидатите, ще включва писатели, журналисти и телевизионни водещи с различен цвят на кожата от белия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!