Англия основа литературна награда за цветнокожи, за да охлади страстите

ОFFNews Последна промяна на 24 февруари 2016 в 17:35 3685 9

Снимка Chris Lawson/PR

Никеш Шукла.

В отговор на скорошните обвинения към издателствата във Великобритания, че не издават достатъчно много британски автори с цвят на кожата, различен от белия - бе обявено създаването на нова литературна награда само за цветнокожи писатели, предаде "Гардиън".

Наградата "Джалак" се основава като извинение на "авторите, които чувстват, че работата им често е маргинализирана, освен ако не изпълни някакво романтично фетишизиране на културното им наследство".

Тя ще бъде в размер на 1000 лири и е първата литературна награда на острова само за цветнокожи, като в нея няма да могат да се състезават бели. Тя ще обхваща всички жанрове на литературата.

"Джалак" на хинди означава "зърване", кратък поглед на любопитство, който обещава по-задълбочено разглеждане на нещо в бъдеще.

Наградата е дело на писателите Съни Сингх и Никеш Шукла, както и на различни анонимни дарители и организации като "Медийно разнообразие" и "Клубът на авторите". 

В техен доклад от миналата година се посочва, че цветнокожите автори имат най-добър шанс да бъдат публикувани, ако пишат истории, които отговарят на стереотипното мнение за тяхната общност. Като пример за стереотипни теми са дадени расизма, колониализма и постколониализма. 

Малко след това през 2015 г. последва нов скандал, когато на годишната Световна нощ на книгата в Англия бяха включени само бели автори.

"Това е затворен кръг на обвинението - никой не поема отговорност. Когато критикуваш наградите, че не са достатъчно разнообразни, ти казват, че издателите това публикуват. Казваш си, "добре", отиваш при тях и те ти казват, че издават това, което агентите им предлагат. Накрая отиваш при агентите и ги питаш: "Къде са кафявите хората?", на което те ти отвръщат, че не дискриминират никого, просто нямат достатъчно кандидати", коментира Никеш Шукла.

"Значи твърдите, че писателите са виновни... Отивам и говоря с авторите, а те ми казват, че гледат наградите, номинациите, рецензиите и книжарниците - и не виждат някой изобщо да ги отразява. Чия е вината в крайна сметка", пита Шукла.

"Когато маргинализираните искат структурни промени, ни смотават някъде и казват да се погрижим сами за себе си. Наградата "Джалак" е именно това, правим нещо. Надявам се, че това ще спре обвиненията, че не се грижим за себе си, и ще вдъхнови издателската индустрия да погледне отвъд сегашния си ограничен пейзаж", смята Съни Сингх.

Журито, които ще преценява кандидатите, ще включва писатели, журналисти и телевизионни водещи с различен цвят на кожата от белия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2016 в 12:52

И къщо трябва да се въведе литературна награда за ЛГБТ-аджии и мюсюлмани. За да не се чувстват ДИСКРИМИНИРАНИ. Дребнобританците с това ФЕТИШИЗИРАНЕ НА МУЛТИКУЛТУРАСТИЯТА и ПОЛИТКУРЕКТОРАСТИЯТА станаха за посмесище на света. Най-могъщата някога империя в какво се превърна в наши дни? Фюрерът навремето винаги ги е посочвал като пример за чиста арийска раса. Жалка история. Омерзен съм.

25.02 2016 в 01:32

Я сега цветнокожите да писнат от сегрегация, да е пълно шоуто.

Аз като не съм цветнокож, какъв съм бе? Безцветен? Брех... :Р

25.02 2016 в 00:12

В името на демокрацията и толеранса , превърнахме европейската култура във възможно най фашисткото управление което можем да си представим . Нямаш право да казваш ако имаш проблем със емигранти , малцинства , гейове , нямаш право да изразяваш личното си мнение , за да не се окаже , че някой се е засегнал , забранени са редица политически движения , само защото определени хора са ги преекспонирали , имаме филтри на сърварите , филтри на Фейсбук , филтри на Туитър , камери на всеки ъгъл , чипове в кучетата , скоро и по личните карти , имаме безброй други ограничения , но важното е , че сме свободни демократи ......

24.02 2016 в 19:20

Добре сърдитите цветнокожи за оскарите може и да имат някакво основание, че цветът играе роля, защото това започва още от сценария, минава през избора на актьори и тн Обаче не знам как цвета влияе на литературна награда. Текстът е черно на бяло, може въобще да не разбереш как изглежда автора. Наградата за цветнокожи е доста обидно начинание, не знам дали го разбират.

24.02 2016 в 18:27

Баси безобразната дискриминация по целия свят. Всички награди извън БГ са за умни и кадърни хора, постигнали нещо. Няма награди за тъпаци и лузери. България е най-толерантната страна. Тук се дават чак ордени на пълни боклуци и измет. Светът трябва да се поучи от нас.

24.02 2016 в 18:16

А за педали,а за рязани ????Къде им е евроатлантическото мислене на британските алкохолици,само за чернилките мислят ;)!!!

24.02 2016 в 18:15

Бели, цветнокожи, различни награди, какво е това бе демократи, не е ли чист расизъм, Боже, свят голям, идиоти всякакви и все с власт в ръцете.

24.02 2016 в 17:50

Е сега ако бях британски жител, веднага почвам да ги съдя за дискриминация. Как так само за черни, а другите награди само за бели ли са? Това е някакво извръщение, да те дискриминират некви джигели в собствената ти страна.

24.02 2016 в 17:50http://coub.com/view/6p8g3