Quantcast

"Амнести" критикува България за отношението към бежанците, мигрантите и ромите

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2016 в 13:55 3242 5

"Амнести интернешънъл" критикува България за отношението към миграцията, бежанците и ромите. Това става ясно от годишния доклад на авторитетната правозащитна организация за състоянието на човешките права по света за 2015 г.

Според правозащитната организация броят на преминаващите от Турция към България бежанци и мигранти през 2015 г. се е увеличил четворно спрямо предходната година, когато бяха въведени по-строгите мерки за контрол на границата ни.

От "Амнести" посочват, че целта за изграждането и удължаването на съществуващата 33-километрова гранична ограда до 60 километра е да се контролира и пренасочва потокът на мигранти към официалните пропускателни пунктове, но опитващите да преминат са били връщани дори и оттам. 

Отбелязани са случаите на починалите на турска територия от хипотермия двама иракчани, за които се твърдеше, че са били жертви на побой от български гранични полицаи, и убития през октомври на българо-турската граница афганистанец. Изтъкват се и опасенията на Български хелзинкски комитет за разминаванията на версиите на властите и свидетели на втория инцидент. 

Докладът включва и критика спрямо неспособността на България да въведе план за изпълнение на приетата през юни 2015 г. Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията 2015-2020 г. Разгледан е и сигналът на БКХ за спряната месечна издръжка в размер на 65 лв., която бежанците получаваха в приемните центрове. 

Насилственото изселване на роми е друга ключова точка в доклада на правозащитната организация. Село Гърмен, кв. Орландовци в София и кв. Максуда във Варна са посочени като примери за нарушаване на човешките права - чрез разрушаване на постройки, без да се осигурят алтернативни домове на потърпевшите. 

Позовавайки се на опасенията на комисаря по правата на човека към Съвета на Европа, "Амнести интернешънъл" критикуват и високото ниво на дискриминация в обществото и престъпленията срещу етнически и религиозни малцинства, които са разглеждани като хулигански прояви, а не според наличните в закона формулировки за престъпления на базата на ксенофобия и расизъм.

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и комисарят по човешките права към Съвета на Европа и техните искания за реформа в правосъдната система за непълнолетни престъпници са сред главните теми на доклада, както и опасенията за лошо третиране на затворници, пренаселване на затворите, липса на качествено здравеопазване. Обърнато е внимание и на трудната деинституционализация на излизащите от психиатрични институции деца и възрастни, както и случаите на психически и физически тормоз на деца от страна на персонала.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 15:08

Още една брънка във веригата от антидържавни организации довели до тоя безсилен хал Европа като цяло и България в частност. Тия дадат ли някакъв съвет, правиш точно обратното и си сигурен че си направил добро за гражданите си!

24.02 2016 в 15:04

По ТВ Германия мигрант представя позицията на себеподобните си: Защо не учите немски език? - Труден е, аз съм тъп.; Защо не работите? - Не съм квалифициран!; Всъщност как мислите да продължите? - Аз съм такъв какъвто съм, но съм човек и имам право на живот и трябва да ме приемете такъв, какъвто съм. И така на Амнестито трябва да кажем:И ние сме такива каквито сме - не особено любезни гостоприемници на вредни паразити.

24.02 2016 в 15:01

Опасявам се, че бих избрал друг по-продуктивен подход.
БХК да го БВГЗ.

24.02 2016 в 14:16

Щом те ни критикуват, означава че си вършим правилно работа.

24.02 2016 в 14:09

А защо никой не критикува България за отношението към собствените и граждани?
Бежанците и циганите, мащехата ги гледа много по-добре от пенсионерите.