Амазонският шедьовър "Прегръдката на змията" тръгва по кината (видео)

ОFFNews 20 май 2016 в 15:40 2846 0

Кадър от "Прегръдката на змията".

От днес, 20 май, по кината у нас тръгва "Прегръдката на змията", разказващ историята за постигането на вътрешна свобода, показана чрез среща между две цивилизации – на Карамакате, последния шаман от индианско племе в поречието на Амазонка, и двама учени от Европа, които той среща през годините.

Филмът вече получи редица отличия в Кан, Сънданс, Ереван, Хемптънс, Мар дел Плата и Одеса. В стилна, красива черно-бяла гама режисьорът Сиро Гера амбициозно разказва две паралелни истории, обединени от една тема – навлизането на европейците по устието на Амазония. Филмът е мощна критика на колониализма, помел автентичните традиции на толкова много места – не само в Южна Америка, но и в целия свят.

Рецензия на лентата може да прочетете тук.

През 1909 г. немският изследовател Тиодор Кох-Грюнберг пристига с кану на брега на реката, където чака младият шаман Карамакате, вероятно последният представител на избито племе. Тиодор търси изключително рядко цвете, за което смята, че може да го излекува от фаталната му болест. Обиден от белите, Карамакате се съгласява да му помогне чак след като Тиодор обещава да го заведе до оцелели членове от племето му. Пътешествието им ги води през реки и джунгли, унищожени от намесите на европейците, и свършва при един садистичен испански свещеник, покровителстващ сирачета. Междувременно в паралелна история, случваща се в същия регион през 1940 г., американският изследовател Ричард Ивънс Шулт провежда свое издирване на рядкото цвете в компанията на порасналия Карамакате на място, съсипано от добива на каучук.

Напомняйки филмите Dead Man на Джим Джармуш и Агире, гняв Божий на Вернер Херцог, Змийска прегръдка завладява със съспенс, показвайки диалога между представители на два свята, които са в унищожителен конфликт. Разкошно заснета в сребристо черно-бяло, тази елегична приключенска история изследва един изчезващ начин на живот и света на природата, който пренебрегваме (и унищожаваме).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови