Румен Руменов пред Nostrabet: Срамувах се да погледна феновете на Спартак в очите

OFFNews 26 юни 2023 в 10:16 1600 0

Румен Руменов
Румен Руменов

Полузащитникът Румен Руменов бе сред най-добрите футболисти на Спартак през изминалото елитно първенство. През пролетта обаче той претърпя контузии, които нарушиха тренировъчния му ритъм и игровата практика. В крайна сметка Румен и съотборниците му не успяха да помогнат на „соколите“ да се спасят.

Защо се стигна дотам, какъв Спартак ще виждаме през новия сезон и какво мисли за феновете на отбора? На тези и други въпроси Румен Руменов отговаря в ексклузивно интервю за НостраБет.

- Г-н Руменов, защо Спартак не успя да остане в елита?

- Вижте, ако трябва да бъде честен, не знам точно какви са причините, но е факт, че загубихме доста точки в последните минути. Не знам на какво се дължеше, дали на напрежение, дали на страх, но така се случи и за съжаление такъв голям отбор като Спартак изпадна. За абсолютно всички това беше шок, аз до последно вярвах, че можем да се спасим, но не знам наистина защо се получи.

- Казвате, че сте били напрегнати. Това напрежение на малкото точки, които имахте ли, се дължи?

- Може да се каже и това, но ние все пак имахме голям потенциал. В доста мачове отборът играеше добре, но не успяваше да вземе трите точки.

- Как стана така, че надигравахте съперниците или не бяхте надигравани, а точки и победи нямаше?

- Със сигурност не е само до липса на спортно щастие. Късметът ще ти обърне един или два пъти гръб, но на нас постоянно ни обръщаше гръб, въпреки че го търсихме. Не можехме да вкарваме голове, въпреки че в почти всеки мач имахме чисти ситуации, при които всички виждахме как топката ще влезе в мрежата. Накрая обаче тя не влизаше. Отделно допускахме и много голове от статични положения. Надигравахме съперника, но идва един корнер или един фаул и получавахме попадение. Нямах обяснение защо се случваше така. Спартак обаче да изпадне с такъв огромен потенциал, лично аз го преживях това много тежко, всички ме видяха в съблекалнята. Но вдигаме главата и продължаваме напред.

- Възможно ли е да ви се е отразило това, че изоставахте в развитието си като отбор от някои основни противници?

- Естествено, че и това влияе. Ние бяхме отбор на 3 месеца и всичко при нас беше ново. През януари се събраха нови играчи и дойде нов треньор, и сякаш искахме да изпреварим нещата, но не успяхме.

- Предполагам, че сте говорили с футболисти от други отбори, които познавате. Те какво казваха за Спартак?

- Дори и те не вярваха, че ще изпаднем. Все ми повтаряха: вие ще се спасите. След мачовете, които играехме с тях, се виждахме и си говорихме, тъй като имам приятели в почти всеки отбор в елита. Те казваха: вие ще се спасите, ще видиш. Аз си казвах същото, но в крайна сметка не се случи.

- Сега Спартак тръгва по нов път на развитие. Какви са първите Ви впечатления от новия треньор Валентин Илиев?

- Той иска да се изгради един много добър колектив, което е много важно не само за колективния спорт, а и за футбола като цяло, защото това е пътят към успеха. Иска голяма дисциплина и затова правим много здрава подготовка, която тепърва ще става по-тежка.

- Какво мислите за новите попълнения?

- Те имат качества, а и треньорът е работил с някои от тях и ги познава добре. Има едно правило, че във втория ешелон ще играят млади и се надявам те да показват най-доброто от себе си и да бъдат спокойни.

- Съгласен ли сте, че привличането на Георги Георгиев е трансферна находка за Спартак?

- Абсолютно. Ние се познаваме лично, той е един от добрите вратари в България, бил е и в националния тим, и мисля, че много ще ни помогне.

- Вие сте играли през последните години само при майсторите. Как ще превключите на ниво Втора лига?

- Аз съм играл и в Б група, няколко мача с ЦСКА 2 и седем-осем с Литекс, но беше отдавна. Ами как, трябва да превключим бързо и не трябва да подценяваме нито един съперник, тъй като футболът вече е много изравнен и ще бъде много тежко, независимо какви са целите пред клуба. Спартак няма да има нито един лесен мач и трябва да подхождаме сериозно и отговорно към всеки противник.

- Кои ще ви бъдат конкуренти за върха или от вас ще зависи дали щe завършите първи?

- Спартак държи съдбата в ръцете си и всичко ще зависи от нашето представяне. След като минат няколко кръга, ще стане ясно и кои отбори имат високи амбиции. Аз обаче съм убеден, че няма да е лесно и ако някои мислят обратното, бъркат. Ние имаме големи цели и всичко при нас трябва да бъде на високо ниво. Треньорът държи на професионализма, и е необходимо да изградим един добър колектив и отбор, за да може накрая на сезона да се зарадваме всички заедно.

- Искате ли да играете в елита за Спартак?

- Да, искам да играя при майсторите отново със Спартак и се надявам това да се случи догодина по това време.

- Как виждате структурата и организацията на клуба спрямо другите наши отбори?

- Играл съм в едни от водещите ни тимове и смятам, че Спартак работи в много добра посока. Подхожда се по най-професионалния начин към всяко едно нещо, всичко се изпипва и нещата с всеки изминал ден стават по-добри.

- Ако трябва да сравните Спартак като функциониращ клуб с най-добрите в България, какво е Вашето мнение?

- По организация и финансиране Спартак не отстъпва на водещи клубове. Даже мисля, че има условия, завършен стадион и база на „Локомотив“, каквито някои отбори от елита нямат. Благодарение на г-н Павлин Николов Спартак е обезпечен във всяко едно отношение, а новите директори г-н Тодор Стойков и г-н Енгибар Енгибаров полагат огромни усилия това лято Спартак да изгради добър и перспективен отбор, какъвто заслужава.

- Какво бихте казали на феновете на „соколите“?

- Да ни подкрепят както винаги са ни подкрепяли, а ние им обещаваме, че ще даваме всичко от себе и се надявам всички заедно да се върнем в елита и да се радваме.

- Публиката на Спартак най-добрата ли е, пред която сте играли?

- Определено това е най-добрата публика. Те не спират да ни подкрепят всеотдайно на всеки стадион и поради тази причина накрая на сезона ме беше срам да погледна нашите привърженици в очите. Но аз съм им благодарен и ще направим всичко възможно да се реабилитираме пред тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!