Всички избори ще "изгърмят" заради "Не гласувам за никого"

OFFNews 13 октомври 2016 в 07:56 11041 26

Всички избори ще

Заради графата "Не гласувам за никого" в бюлетината на предстоящите избори се влиза в хипотезата на безкрайния цикъл. Това коментира пред Нова тв математикът и председател на борда на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов по повод казуса с протестния вот, който ще се окаже в услуга на кандидатите за президент.

Според математика с отбелязване на графата "Не гласувам за никого" "помагате на всички". Според обясненията му при сегашната нормативна уредба "дали пускате бяла бюлетина, или не подкрепяте правите едно или също".

„Аз лично смятам, че трябва да се върне в явен вид принципът, че победителят трябва да има повече от всички останали. Това е принципът на мажоритарния вот от двата тура и той винаги е действал така. Вкарвайки гласове, които не са за никого и ги наричате и действителни, влизате в хипотезата на безкрайния цикъл. Всички малки кметства ще изгърмят по този начин. Сложили са го това и в парламентарните избори, а там какъв цирк става със субсидията, с единия процент, с бариерата 4% - всичко гърми там. Апелирам към нашите депутати – махнете я тая глупост, защото при всеки следващ избор ще бъде все по-тежко", коментира проф. Константинов.

Блогърът Асен Генов сравни текстовете в Изборния кодекс с "трика, който направиха, за да изберат Пеевски в ДАНС, за да обслужи техния интерес". Той смята, че излъгани ще бъдат всички тези, които искат да упражнят протестен вот, като се прави опит той да бъде дисквалифициран. 

По думите му гласовете "На подкрепям никого" ще се третират като невалидна бюлетина, с което се губи смисълът на задължителното гласуване. "Законодателят иска да приравни „хулиганското“ поведение в изборната секция с ясно артикулирана политическа позиция „аз не ви харесвам“, коментира Генов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

27

KumaLisa

13.10 2016 в 14:41

Who the f..k is Йончефф.

10538

26

Black Hex

13.10 2016 в 14:19

Ми ти с тоз отрицателен рейтинг си ебати длъжника бе! комунделски кредитен милионер от забранителния списък.
:)))

11738

24

KumaLisa

13.10 2016 в 12:31

Ха, Ха, Ха!!! Трайчо forever! Още на първия тур избирателите на ГЕРБ ще му бутнат едно рамо колкото да изтикат генералчето, и после на втория ще отсвирят Цецка от кумова срама.

29585

23

Izalina

13.10 2016 в 12:24

"Ако гласувалите са под 50%?"

Без да претендирам за компетентност, от това, с което се запознах правя извода, че това единствено пресича възможността да бъде избрана двойка от първи тур. За втория няма отношение. А търговията и манипулацията са силни фактори както знаем.

Освен това, като вземем предвид "твърдите електорати", кое точно не налива вода в мелницата на ох-свършиха-ми--приличните-епитети-за-това-чудо-герберско, та да се надяваме, че негласуването работи в полза на някого с всичкия си. На мен не ми харесва да чакам и да избирам пред свършен факт на втори тур. Единственият случай, в който пасувах, беше Волен срещу Гоце, ама настоящия набор кандидати минава всички граници.

Добре де, не искам да споря, всеки сам си решава, но стана ясно, че е много кофти капанче това квадратче и добре, че се раздухва Овреме

11738

22

KumaLisa

13.10 2016 в 12:16

Чесън, на думи всички са голяма работа и много разбират от избори. Нека да заложат нещо да ги видим колко са курназ. 10:1 за Трайчо. Не си публикувам телефона щото ме санкционираха. Дайте някаква идея как да се срещнем и обзаложим.

10538

21

Black Hex

13.10 2016 в 12:07

Нямаме полезен ход като граждани.

10538

20

Black Hex

13.10 2016 в 12:06

Точно така. Както и негласуването.

Не съм съгласен. Ако гласувалите са под 50%?
В подкрепа на тезата ми е и факта, че извадиха на сергията толкова много мюрета. "От всичките се едно ще се намери и за теб" Мазна и гадна работа!

29585

19

Izalina

13.10 2016 в 11:49

"гласуването с недействителна бюлетина или с това квадратче на първи тур налива вода само в мелницата на цачка!"

Точно така. Както и негласуването. Сега остава да измислим как това да стане ясно на повече хора като samael или художници с афинитет към студио "тъмна изборна стаичка", освен ако не се кефят извратено на герберастките недоразумения - човещинка.

10538

18

Black Hex

13.10 2016 в 11:38

@Izalina, новото квадратче би могло да осигури изпълнението на тези условия и парадоксалното избиране на герберасткия траверс още на първи тур и то с почощта на тези които са против нея гласувайки с "не избирам никого".
Пълната мобилизация на герберугите не може да осигури масовост на гласуването, но може да осигури 50%+ от действителните като се извадят тези "за никого".
Така че, аз пак повтарям според мен гласуването с недействителна бюлетина или с това квадратче на първи тур налива вода само в мелницата на цачка!