Трайков срещу Калфин в дебат - акцент върху външната политика

OFFNews 19 октомври 2016 в 09:50 5875 7

Кандидатите за президент на страната на Реформаторския блок - Трайчо Трайков и на АБВ - Ивайло Калфин проведоха дебат в сутрешния блок на Нова телевизия. Двамата разискваха вътрешната и външната политика на България, основните й проблеми и партийните междуособици.

„Президентът трябва да има право на законодателна инициатива”, каза Калфин. От своя страна Трайков добави, че той би предложил парламентарната квота в съдийската колегия във Висшия съдебен съвет да бъде намалена.
Двамата кандидати за президент коментираха и отношението на България с Русия.

„България не е поставена между великите сили, а където се постави. Определено обаче ние нямаме интерес от конфликти с Русия. А разделението на русофили и русофоби не е тема за България – за това говорят хора, които нямат какво друго да кажат”, каза Калфин.

Трайков не сподели неговото мнение, че „да си русофил означава да си българофил”.

„България е Европа. Европейските правила не са измислени, а да бъде права или крива краставицата, а за да защитават интересите на страните-членки”, категоричен бе кандидатът на Реформаторите. Той подчерта, че никога не е членувал в партия и затова ще му бъде лесно да е надпартиен президент.

Сред приоритети си като евентуален бъдещ президент Калфин постави справянето с бежанската криза. Според Трайков този проблем засяга вътрешната ни сигурност и именно тя щяла да бъде фокусът на неговата работа, ако бъде избран за президент.

По въпроса с освобождаването му от министерския пост в енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов Трайков каза, че това се случило вследствие на „изнудване от страна на Русия”.

Калфин пък обясни, че е напуснал поста си на социален министър, защото коалиционното споразумение не се е изпълнявало.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12530

  7

  синя сова

  19.10 2016 в 20:12

  Професоре,в четвъртък по БТВ от 8 часа сутринтаще е дебатът между колеги ,съпартийци по линия на БКП-баба цоцолана и авиогенерала румен радев...какво ще кажеш,кой от тях ще е "по,по,най"?

  12530

  6

  синя сова

  19.10 2016 в 20:02

  Със всяко следващо интервю или дебат Трайчо става все по свободен и по-спокойно излага позициите си.Беше перфектен.Сега ми е много интересно,дали ще се решат да "пуснат"баба цоцолана срещу Трайчо Трайков...Такъв дебат ако се осъществи ще бъде много интересен.

  12727

  2

  dhk1313

  19.10 2016 в 10:16

  Най-весело беше, когато Калфин хвалеше Турската политка по отношение на Русия, Трайков репликира:
  - Явно за да сме в добри отношения с Русия и да имаме изгоден договор за газопровод, трябва да свалим руски самолет.
  Кандидатът на Гоце мига половин минута, без да знае какво да каже...
   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)