Цветанов агитира от трибуната за номер 17, ДПС иска глоба 300 лв.

Антония Чорева 18 октомври 2016 в 12:50 5606 2

И днес депутатите откриха работния си ден с препирни. Народните представители са се събрали, за да отменят ваканцията, която сами си гласуваха преди седмица. 

Ангел Найденов от БСП започна с анализ на решението за ваканция на НС, като го нарече „нагъл опит да се отнеме възможността на опозицията да говори от парламентарната трибуна, а решението е един прецедент в демократичната история на България”.

В негов отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ е единствената, която прави реални срещи с избиратели. „Вие се чудите как отново да се скриете в парламента и смятате, че пак ще има същите заграждения, които имаше по времето на Орешарски”, каза той.

Той изтъкна, че това, което мнозинството е искало да направи, е да покаже, че не желае да участва, когато парламентът се превръща в цирк.

„Знаем, че в парламента ще върви много повече негативна енергия, а не законодателни промени”, категоричен е Цветанов.

„Изборите предстоят, убеден съм, че от вашата парламентарна група или поне вашите общински съветници и кметове ще гласуват на изборите за бюлетина номер 17, защото това е печелившо”, заяви Цветан Цветанов.

От изказването му се провокира депутатът от ДПС Четин Казак, който каза, че Цветанов нарушава правилата като е направил открита агитация от трибуната на Народното събрание. И помоли председателя на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ да сезира компетентните органи да наложат глоба на Цветанов. По думите му тя е от 300 до 1000 лева. Главчев отговори, че ще сезира органите, но не „смята, че Казак имал толкова крехка психика, че да се поддава на агитация”.

Депутатът-юрист от ГЕРБ Данаил Кирилов обаче остро възрази, че според закона не може да се нарушават конституционните права на депутатите, тъй като парламентът не е държавно учреждение.
Казак попита: „С какви мотиви прекъснахте заседанията на НС – нали точно заради това ги прекъснахте – за да няма парламентарни агитации?”.

„Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов наруши Изборния кодекс”, смята и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
Той каза, че първото, което трябва да се направи, е ваканцията на парламента да бъде отменена, а второто – предсрочни парламентарни избори.

„Видяхме, че мнозинство в НС няма, видяхме как изпълнителната власт, премиерът дава указания за дейността на депутатите, а Конституцията член 1, алинея 1 е ясен”, каза той и добави, че трябва да се избере ново следващо хомогенно мнозинство, за да има сигурност за българските граждани и държавата. „А не с рекет, задкулисие и пазарлъци да се търси удължаване на тази власт”, категоричен е Карадайъ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови