ЦИК отстрани Янаки Ганчев от евроизборите

OFFNews 25 април 2014 в 21:25 1744 0

Янаки Ганчев

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за заличване на регистрацията на независимия кандидат за член на Европейския парламент Янаки Ганчев.

В ЦИК е постъпило писмо от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) за извършена проверка на данните от списъка от избиратели, подкрепящи регистрацията на независимия кандидат Янаки Ганчев.

Списъкът, съдържащ три имена, ЕГН и саморъчен подпис на заявени 3330 избиратели, подкрепящи кандидатурата на Ганчев, не отговаря на изискванията на закона.

От общо 3330 проверени записи броят на коректните записи е 2195, а броят на некоректните записи е 1135.

Решението е публикувано на сайта на Централната избирателна комисия и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Тази седмица ЦИК взе решение за заличване на регистрацията на още двама независими кандидати - Алекс Алексиев и Николай Йовев.

Алексиев не отговаря на изискването за уседналост в България. Причината е формална - постоянният адрес на Алексиев е в България, но не и настоящият. Някога той е декларирал пред ГРАО, че постоянният му адрес е в САЩ и не е променил това, когато се е кандидатирал.

24-годишният Николай Йовев пък няма достатъчно подписи за участие в изборите за Европейски парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови