Светльо Витков: Не съм съгласен прости и образовани хитреци да ни управляват

Дичо Петров 08 юли 2021 в 17:25 14987 0

Светослав Витков е известен и като Светльо Витков или Светльо от „Хиподил“. Вокалист на групите „Хиподил“ (1988 – 2006) и Светльо & The Legends (2007- )
През март 2013 г. той създава партия „Глас народен“ която участва в предсрочните парламентарни избори проведени през май 2013 г. и през месец октомври 2014 г. Партията успява да мине границата от 1% и двата пъти. Бивш общински съветник в София.
 

- Г-н Витков, кампанията на партията Ви е под мотото “Опълчение Глас Народен”. На какво сте опълчение?

- Опълченците са доброволци и последната отбрана от и на народа си. Ние се противопоставяме на цялата политическа каста, която всъщност се интересува единствено от
собствения си просперитет и просперитета на своите благодетели, спонсори, да го кажем. Имаме непоносимост към въртенето на едни и същи лица, минаващи през различни партии, сменящи цвета, сменящи своето верую, своите програми и т.н. Тази политическа въртележка на политически кърлежи и хамелеони продължава вече 30 години. Хора, които обикалят из големите партии, партиите на т.нар. статукво, в момента вече са новите лица на протестите. Срещу целия този цирк сме. Както и срещу това глупостта, невежеството, личния интерес и парите да определят кой ще управлява България.

- Искам да Ви питам, защо един рок бунтар, пънкар, се занимава с политика? Какво искате да постигнете?

- Ако не се занимаваш с политиката, политиката се занимава с теб. И всеки един човек, който има активна позиция, не би трябвало да бяга и да казва: А, политиката е мръсна работа, те всички са такива… всички са маскари”. Хубаво, като са всичките маскари, защо позволяваме да ни управляват маскари? И си седим вкъщи и си псуваме по масите, като пием ракия и сме много големи мъже, нали? Ама иначе, като трябва да се гласува - дай да гласувам за този дето ще победи. Не съм съгласен с това по-прости, необразовани хора от мен или по-образовани хитреци да ме управляват.

Боря се хората, които управляват страната ни, да им пука за народа, а ако не - народът да ги задължи или изхвърли. Иначе казано, българите да станем нация. Единна, със самочувствие и с нетърпимост към всякакъв вид хитреци.

- Грубо казано, за какво се бори Вашата партия? И какво искате да постигнете като цяло?

- Грубо отговорено - за правдата! Като цяло и като половинки искаме да постигнем следното нещо: Както ви казах - съпротивление срещу всичките тези, които 30 години ни мачкат и продължават да ни мачкат. Това е едното. Второто е политическа активност и образование, защото няма какво да си кривим душата, хората се образоват предимно от медиите. Медии, през които минава информацията пусната през политическото статукво, което решава какво да излиза в тях. Те са до голяма степен контролирани. И човек, който гледа само новини или слуша, няма никаква представа от реалността в българската политика. Обединението на българите, което може да бъде единствено около идеал. И идеала не е
“България над всичко”, а “България на всички българи”. Това е третото нещо- националното самочувствие и самосъзнание. Не всеки сам за себе си, а да погледне и съседа да е добре. Националното самочувствие е нещо, което само българите го нямаме на Балканския полуостров. Имат го сърби, и гърци, и турци. Защо го нямаме е много дълга тема.
Четвъртото пак идва от там - да не бъдем чуждопоклонници и поклонници на чужди интереси.

Все пак ние трябва да бъдем първо българофили, след това да се съобразяваме с желанията и принципите наложени от външните сили. Когато нямаш самочувствие, като не си знаеш историята, си готов да се поклониш на всеки мърльо, който дойде в тая държава и се прави на голям. Това е. Това са ни основните неща. Грубо казано. Оттук насетне можем да говорим и да влизаме в конкретика да говорим за изборен кодекс за икономика, бизнес…

- Да си представим, че вече сте в парламента…

- Нека не си представяме.

- Какви законодателни инициативи…

- Законодателните инициативи са конкретни, но и тенденция за създаване на правила, както и инструменти за стриктното им спазване. От махане на административните тежести за малкия и среден бизнес до държавното им подпомагане. Все пак държавната администрация не е основния създател на БВП...  Нали имаше пари, които ще се отпуснат от Европейския съюз за пострадалите от COVID фирми?! Кои фирми получиха пари от нашето правителство? Техните! Ето тази шуробаджанащина да приключи в този си брутален вид. Корупция винаги ще има, въпросът е в ограничението и в легализиране на процента й, както е в развитите държави. Консултантски и лобистки компании с установен процент при сделка… Образование! Да бъдат увеличени не само заплатите на учителите, а да получат безвъзмездни придобивки като безплатен обществен транспорт, безплатно карти за библиотеки.  Държавата/ Министерството да поеме разходи по квалификационните курсове… Учител е призвание, а после професия. Една нация, ако не плаща най-високи заплати на хората, които обучават и образоват децата й, няма бъдеще. Учителите заслужават най-високото обществено признание и само в недоразвити общества на тях се гледа като професия.

Мамка му! Много са проблемите, но най-важният е: промяна в мисленето! Оттам тръгва всичко!

- И какво да се прави?

- Чернишевски? Просто е за начало… Не бъдете лековерни и не гласувайте за тези партии, които имат шанс, според платената социология, а за тези, които нямат, защото някъде там се крие истинската алтернатива на селските и образованите хитреци.  Да загасите телевизора, да се огледате добре и да откриете тези, които мислят и за другите! Лесно няма!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Предизборна публикация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови