Социолози: БСП първа сила с 18,5%, Реформаторският блок събира 5,6%

OFFNews 09 октомври 2013 в 14:38 5836 35

Национално представително проучване на ИМП за периода 21-28 септември 2013 г.
Национално представително проучване на ИМП за периода 21-28 септември 2013 г.

Актуално социологическо изследване на Института за модерна политика (ИМП) прогнозира, че ако имаше избори днес, БСП щеше да е първа политическа сила, а в парламента щяха да влязат само 4 формации.

Към 28 септември електоралните нагласи изглеждат така: БСП би взела 18,5%, ГЕРБ - 16,6%, ДПС - 5,8%, Реформаторски блок - 5,6%.

"Под чертата" остават НФСБ (партията на "СКАТ") с 1,9% и "Атака" с 1,4 на сто.

Над бариерата от 4% е и бъдещото политическо движение на Николай Бареков, което би взело 5%, ако се яви на парламентарни избори. ИМП не са включили проекта в горната сметка, защото той все още не е обявен официално политически субект. Резултатът от 5% е получен в отговор на въпрос "За коя от следните евентуални бъдещи коалиции и формации бихте гласували?" (виж по-долу)

Силите на първите политически партии са почти изравнени, а към момента избирателите не припознават ясна алтернатива на старите партии на прехода, отбелязват социолозите.

ИМП пуска и въпрос за вероятни бъдещи коалиции и формации. Тук попада и изграждащият се в момента политически проект на Николай Бареков. Най-висок процент - 18,2 - събират коалицията ГЕРБ-Реформаторският блок. Т.е. ако се яви на избори в коалиция с десния блок, ГЕРБ би получил почти еднакъв резултат колкото и при самостоятелно участие. Актуалната управляваща коалиция БСП-ДПС-Атака събира 11,9%.

Одобрение на хипотетични коалиции Одобрение на хипотетични коалиции

Събитията от последните месеци парадоксално не са мотивирали повече хора да участват в нови избори и ако днес имаше вот на парламент, активността щеше да е сходна с тази на 12 май - 54,2%.

41,6 процента от запитаните одобряват антиправителствените протести, показва изследването. Koнтрапротестите са подкрепяни от 14,2 на сто от запитаните. 31,9 на сто не подкрепят нито протестите, нито контрапротестите, а останалите 12,3 процента не са дали отговор на въпроса "Каква е позицията Ви спрямо протестите?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!