ГЕРБ догони БСП, Реформаторският блок с по-голяма подкрепа от ДПС

Александра Маркарян 02 октомври 2013 в 13:22 6404 35

Боряна Димитрова, Алфа рисърч
Боряна Димитрова, Алфа рисърч

Подкрепата за БСП се топи, за ГЕРБ се увеличава така, че бивши и настоящи управляващи вече са с почти изравнен процент на електорална подкрепа. Това сочат данните от национално представително социологическо проучване на "Алфа рисърч", проведено от 19 до 25 септември.

Според него, ако изборите бяха днес, в парламента щяха да влязат БСП, ГЕРБ, ДПС и Реформаторският блок.

В процентно изражение подкрепата за БСП е 17,9% при 18.4% в началото на септември; 17,1% за ГЕРБ при 15,6% през септември, сочат данните на "Алфа рисърч". Коалиционният партньор в сегашното управление ДПС би взел 6,1% от гласовете, а Реформаторският блок - 7,0% (в началото на септември те имаха 7,6%).

"Тримесечните усилия на БСП да съхрани правителството в условията на непрекъснати протести изглежда водят до изчерпване на мобилизационния ù потенциал и тя вече е достигнала своя таван. ГЕРБ, от своя страна, след обратното си влизане в парламента и активизирането си, възвръща част от оттеглилата се от него периферия", констатират социолозите.

Институциите губят все повече легитимността си в очите на хората - само 23% се доверяват на правителството, 28% - на премиера, рейтингът на Народното събрание е само 11%.

За последните пет парламента няма друг случай на толкова нисък начален старт и толкова слабо сцепление между политически елит и граждани.

Слаба подкрепа за основните политики на правителството. Дори относително най-одобряваната - социалната - се посреща с 30% одобрение и 48% неодобрение.

Оценките за кадровата политика, борбата с корупцията и монополите са в рамките на критичните 12% подкрепа, здравеопазването и еврофондовете - 15%. Липсата на обществено доверие прави много трудни действията на правителството, тъй като поставя под въпрос водените политики, дори и в тях да има разумно стъпки.

В условията на криза на институциите и политиките преобладаващата част от гражданите живеят с усещането не за стабилизация, а за неизбежни предсрочни избори. Едва 23% смятат, че правителството трябва да управлява до края на мандата, а 76% - че е нужен предсрочен вот. От тях 37% настояват за провеждането им до няколко месеца, а други 39% заедно с европейските.

Доверието в лидерите на основните политически сили следва сходна тенденция. Положителното отношение към Бойко Борисов е 28%, към Сергей Станишев - 25%, Лютви Местан – 14% и Волен Сидеров – 5%. С одобрение сред левите избиратели се ползва и Георги Първанов, а сред десните – Росен Плевнелиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Преобладаващо положително е отношението към еврокомисаря Кристалина Георгиева и омбудсмана Константин Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!