Проверете дали партиите не са откраднали подписа ви за изборите

Николаос Цитиридис 04 октомври 2016 в 10:08 50058 3

Системата на ЦИК за проверка на подписите, събирани от партии, коалиции и инициативни комитети за изборите на 6 ноември, вече работи с пълните списъци и всеки гражданин може да провери дали някоя партия не е откраднала подписа му.

На този линк в сайта на ЦИК може да проверите дали не попадате без да знаете в списък на партия, коалиция или инициативен комитет за участие в президентските избори.

Проверката става чрез въвеждане на ЕГН и 10-цифров ПИК номер, който се получава чрез имейл. Ако в предни години сте ползвали вече тази услуга, то ПИК-а, който сте получили тогава, още важи.

На този линк може да проверите дали подписа ви не фигурира в подписката на някоя партия, коалиция или ИК за участие в информационната кампания за референдума. 

Ако фигурирате в някой списък без вашето знание и съгласие, то вие може да подаде жалба към Комисията за защита на личните данни. 

Това може да стане лично на хартиен носител на адреса на КЗЛД, с писмо, по факс, по електронен път и чрез сайта на Комисията. Повече информация може да откриете тук.

През 2014 година избухна скандал след като само за час след пускането на тази система за проверка на подписите заваляха жалби до ЦИК, КЗЛД, а някои от тях стигнаха до прокуратурата.

Въпреки видимите доказателства, открадването на подписите по никакъв начин не влияе на регистрацията на партията. Ако някоя политическа формация е откраднала вашия подпис, то тя си остава в надпреварата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите