Прогнозата на Райчев: Радев ще победи Цачева на балотажа

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2016 в 15:08 9963 7

Снимка Сергей Антонов

Андрей Райчев.

Във всеки случай Радев води убедително към момента - на ниво приблизително 60 на 40 в полза на Радев, вероятно това може да се случи 55 на 45.

Това е прогнозата на Андрей Райчев, като социологът уточни, че само коментира, а не е измервал електорални нагласи.

Малко съм изненадан от много непрофесионалния подход на ГЕРБ да обърнат ситуацията – значи всъщност те преместиха въпроса от Цачева на Борисов, това е процедурата, която извършиха тези два дни и те сега не казват: "Гласувайте за Цачева", а казват: "Недейте да правите така, че Борисов да падне". Това, разбира се, ще доведе някакви привърженици на г-жа Цачева, но пък те забравят, че в страната има огромно количество хора, които искат Борисов да падне и те са повече от тези, които искат той да остане, каза Райчев пред агенция "Фокус".

В този смисъл, за всеки един привлечен с този лозунг има двама привлечени към Радев със същия лозунг – това за мен е принципна грешка, която те допускат в кампанията, която рязко надуха, вместо да изтъкнат предимствата на своя кандидат, да започнат да разказват какъв лош човек е ген. Радев и тъй като за него нищо особено лошо не можа да се намери, разказваха колко е лош Путин, примерно. Те се опитват да вземат гласовете на патриотите и това са патриотите с Путин, забравяйки, че повече от половината от тези хора смятат, че Путин е положителен герой, коментира социологът.

Второ, те раздуват Доган като опасност някак си, ето – гласувайте за Радев, пада правителство, идва БСП и Доган и тук започват дълго да тъпчат на едно място. Значи има такъв аргумент, България го е гледала, България много сериозно го е преживявала преди 7-8 години, но на това веднага излиза ами Местан, Местан, който не е просто някакъв човек, който има силна турска партия, а който е просто пряко замесен с Ердоган, с един могъщ наш съсед, който с всеки един изминал ден губи демократичен облик и скоро ще загуби и човешки и някак си сравнението Доган-Местан отново е неуместно. И изобщо ГЕРБ подменя президентските избори с парламентарни, и греши. В някаква ситуация това може да е изгодното – сега в момента не е, твърди Райчев.

Обикновено на втория тур активността е по-ниска. Да речем, приблизително ще ви кажа, на миналите избори на първия тур е 3.5 млн., на втория е 3.1, значи цели 500-600 хил. души се оттеглят на втория тур, защото не си виждат кандидата, така че ще е по-ниска. Естествено тези, които са гласували за първите две кандидатури, като цяло ще повторят вота, значи: 900 хил. за генерала и 800 хил. за Цачева. Оттам насетне имат да надстрояват. Изглежда, че ДПС са склонни да гласуват за генерал без условия, тъй като те бяха казали – ще поставим условие и да поискаме подкрепа, но тя не им беше поискана подкрепата, те мълчат, не казват няма да гласуваме, значи може да се предположи, че те ще гласуват по посока на Радев. Тъй като техният лидер каза през нощта – ние искаме промяна. От реформаторите вероятно по-голяма част ще отидат да гласуват за Цачева, това са сигурните подкрепи. Тук е въпросът патриотите – социологическите изследвания показват, че приблизително 2 към 1, първо се делят на две – половината не искат да гласуват, другата половина ще гласуват, а тези, които ще гласуват 2 към 1 са с нагласа за Радев срещу Цачева. Така поне говори социологията, твърди Райчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

59993

6

Red or Dead

10.11 2016 в 18:26

Абе нещо не им вярвам аз на тези.......пичове, да ходите всички да гласувате за......Радев.....да не се окаже, че в понеделник да викаме.......къде си ....роскеее.......


АПРОПО, КОЛКО Е ПРИЯТНО ......КОГАТО НЯМА 2 ТЕ ДЖАВКАЩИ ПСЕТА......ето това беше сайта, преди сороституст.....вакханалия.......

Йончев, отново призовавам, лимитирай броя на коментарите....не позволявай денонощното изнасилване на Форума от......е имали вече някой да не знае....ШНАУЦЕРА И ПАРЦАЛОНКАТА.....

9277

5

66

10.11 2016 в 17:09

а медарите да ги оближат ;)

на 2-ри тур
пак ли ще има "не подкрепям никого"

9277

3

66

10.11 2016 в 16:52

Да-да. От две лайна кое да избера ?!

14751

2

Нострадамус

10.11 2016 в 16:12

Райчев, грешна ти е прогнозата, Радев ще победи леля Цецка на балотажа с 70 на 30 и какво следва : Бочко АУТ.

11009

1

случайно прочетох

10.11 2016 в 15:33

65 на 35, а не 55 на 45 за Радев и Бай Х оставка!