Според социолози "мачът" може да се обърне, но трудно

OFFNews 07 ноември 2016 в 09:38 10495 4

Според социолози

Снимка Нова тв

На втория тур на президентските избори е възможно да има обрат при позиционирането на двамата водещи кандидати, но това е много малко вероятно. Очакванията са част от гласоподавателите на патриотичното обединение да налеят гласове към кандидата на БСП. 

Това стана ясно от анализа на социолозите Андрей Райчев и Боряна Димитрова пред Нова тв. 

"Трудно може да обърне мачът, но, разбира се, е възможно", смята Райчев. По думите му обаче досега в България не се е случвало вторият кандидат да стане първи на втория тур. Според него патриотите са "естествен" партньор на левицата. Боряна Димитрова обясни също, че част от гласовете на националистите и другите партии може да отидат при Радев. "Дали при заявена подкрепа на ДПС ще има някаква преориентация към другия кандидат, предстои да видим. В България няма практиката на политически лоялни, на това, което се нарича апел за вота", обясни Димитрова. Заради това тя не очаква патриотите да призоват за кого да се гласува, но част от гласоподавателите им ще предпочетат кандидата на левицата. 

Според него резултатът от първия тур е бил очакван. "Повечето агенции казваха, че ще има балотаж между Радев и Цачева, но никой не очакваше, че Радев да води. Няма агенция, която да предвиди това. Истината е, че на старта на кампанията към момента, когато г-н Борисов обяви г-жа Цачева за кандидат, имаше 12 пункта разлика. И ако сметнете – за един месец са стопени 12 пункта и са прибавени още два, ще видите темпо на губене на 3-4 процента седмично", поясни той. 

Според Райчев преднината на Радев е в това, че той не е партиен кандидат и "не е човек на БСП". Срещу него пък имало "чиновник, назначен от Бойко Борисов". "Втората линия: едното е брюкселско зеле, а второто – самостоятелен български военен. Кой ще изберат патриотите – тези послушници на Меркел или български генерал? Мен ако питате това предрешава избора", допълни социологът.

Това, което ще надделее при патриотите е, че "ДПС не е Турция" и вотът на партията на Ахмед Доган всъщност е пречка за влиянието на Ердоган у нас. 

Райчев смята, че Борисов първоначално е заявил, че ще подаде оставка при провал на първи тур, защото бил убеден, че ще спечели.

„Но това беше много повече лаф, отколкото политическо намерение. Тъй като 12 пункта, това е все едно един отбор да води на полувремето 4:0 и да загуби мача. Това е много малко вероятно. Сега, когато се оказа лице в лице с това обещание, той има две алтернативи: или да каже – след една седмица, ако загубя, което каза, или веднага да подаде оставка“, каза Райчев. 

Според Боряна Димитрова сборът в процентите на първите двама кандидати вместо да расте в последните дни, той устойчиво пада. Това по думите ѝ показва нова политическа ситуация в страната и "дава достатъчно храна за размисъл за един бъдещ парламент".  

Боряна Димитрова обясни, че преднината на Радев се дължи на това, защото той е "изсмукал гласове" от другите леви партии и защото е бил възприеман като шанс да победи кандидатът на левицата. Димитрова поясни, че при правителствена криза и парламентарен вот, ще влязат "4-5 играчи", които няма да могат да съставят правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

4

66

07.11 2016 в 22:03

и магаре да турят и от магаре ще загуби как'цецка

щото герб се забравиха и си мислят, че бат'бойко им е началник,

а всъщност НАЧАЛНИК ИМ Е ДАНЪКОПЛАТЕЦА, КОЙТО ПРОИЗВЕЖДА БВП