ЛЕВИЦАТА! и работодателите откриха много допирни точки в приоритетите си

OFFNews 17 март 2023 в 09:51 740 0

Дончева
На среща с работодателските организации представители на „ЛЕВИЦАТА!“ изложиха вижданията си за подобряване на бизнес средата и икономиката, цялостна реформа в енергетиката, образование и пазар на труда, социална политика, европейски политики и инвестиции.

На среща с работодателските организации представители на „ЛЕВИЦАТА!“ изложиха вижданията си за подобряване на бизнес средата и икономиката, цялостна реформа в енергетиката, образование и пазар на труда, социална политика, европейски политики и инвестиции.

Валери Жаблянов, представляващ коалиция „ЛЕВИЦАТА!“, отбеляза дългогодишните процеси на загуба на идентичност на левицата в България и респективно - на фундаменталната философия на левицата, фокусирана върху социална държава в услуга и грижа за обществото. Провежданите политики на представената досега в парламента лява формация са откровено популистки с една единствена цел – да се харесат на една политически активна, но недотам рационална част от българските граждани. Няколко са ключовите теми, които формират настоящата картина в България, посочи Жаблянов.

Конфликтът Русия-Украйна, възприеман идеологически и едностранчиво, води до икономически и финансови последствия; Енергетиката, като тема, определяща състоянието на икономиката – запазване на националния енергиен комплекс и неговото развитие, предоговаряне и преосмисляне на сроковете за въглищните централи; Социална политика, формулирана от популистки решения, без перспектива. Валери Жаблянов е категоричен за необходимостта от данъчна реформа у нас, както и реформа на образователната система с акцент и върху професионалното образование.

Татяна Дончева очерта практически идеи на „ЛЕВИЦАТА!“ с пряко отношение към бизнеса. Тя постави акцент върху позицията на формацията срещу картелите, като сегашна търговска практика – тяхната търговска политика създава проблеми с цените. Истинското решение е в създаването на конкурентна среда и КЗК трябва да си влезе във функциите такива, каквито са, посочи Дончева.

Следващ акцент е състоянието на държавната администрация, където се наблюдават процеси на драстично деквалифициране в последното десетилетие. Дончева е на мнение, че това е резултат от политически назначения на всички експертни нива и настоя за реформа в сектора така, че работните места да бъдат заети от служители отговарящи на съответната експертиза.

Татяна Дончева е категорична и за необходимостта от промяна на строителното законодателство, което в момента позволява лобизъм в различни посоки – практика вредна и недалновидна.

Дончева засегна и изявлението на финансовия министър за състоянието на хазната. Това е свързано с присъединяването на България към еврозоната и с изпълняването на заложените критерии, затова трябва въпросната оценка на министъра трябва да бъде премерена.
Татяна Дончева изтъкна позицията на „ЛЕВИЦАТА!“ за необходимостта от промени в конституцията. Не отделни промени в законодателството, а промяна в конституцията е нужна, за да има съдебна реформа, подчерта тя.

Румен Петков постави акцент върху мястото и ролята на обществените поръчки. Той посочи, че през 2016 година те са 6.5 млрд. лв., 2017 година са 8.5, млрд. лв., през 2018 година – близо 15 млрд. лв. Ако не намерим решение на този факт, всъщност нищо няма да направим, посочи Петков и обясни, че в голяма част от европрограмите държавата ни е съфинансираща. Колкото до сегашното състояние на бюджета, това може да ни попречи изобщо да се възползваме от тези програми, прогнозира той.

Румен Петков обърна внимание на лицензионните режими, които съсипват особено малкия и средния бизнес. Държавата е създала инструменти за дребен рекет, с който издържа голяма част от администрацията си, коментира той и заяви, че „ЛЕВИЦАТА!“ е гарант за въвеждане на електронното управление.

Владимир Маринов изрази съмнение в ефективността на настоящата данъчна система, в основата на която стои плоският данък. Като голям проблем той посочи корупцията в България, която спира големите чуждестранни инвеститори. Чуждестранните инвестиции у нас днес достигат своя исторически минимум, каза той и като причини изтъкна контрола, корупцията на всички нива, политическата криза и липса на каквито и да било политики в посока стабилизиране на българската икономика и формиране на ясни приоритети за развитие, липса на държавност. В лицето на „ЛЕВИЦАТА!“ работодателите имат своя естествен партньор, каза още Владимир Маринов.

Срещата бе част от поредицата дискусии, които представителите на работодателските организации организират с партиите и коалициите, които социологията предвижда като състав на следващия парламент. В заключение на срещата председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че допирните точки между политиките на „ЛЕВИЦАТА!“ и работодателите са повече от очакваното.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови