Кирил Петков пред 'Дер Щандарт': ГЕРБ, Възраждане и ДПС са 'коалиция от ада'

OFFNews 30 септември 2022 в 18:02 4233 3

Архив

Снимка Продължаваме промяната/Пресцентър

Кирил Петков

ГЕРБ, Възраждане и ДПС са "коалиция от ада", заяви пред австрийския всекидневник "Дер Щандарт" съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков.

Авторитетното издание "Дер Щандарт" прави анализ на изборната ситуация в България и предупреждава за опасността от евентуална прокремълска коалиция.

"Кирил Петков е прозападен партньор и противник на проруския блок", пише Аделхейд Вьолфл в материала си за Дер Щандарт.

В интервюто си Петков заявява ясно, че изключва коалиция с ГЕРБ, ДПС и крайно десните формации. Готов е да управлява с прозападната центристка партия Демократична България и социалистите. Другите партии "не са приемливи партньори за каузата, която отстояваме", казва той. Според него ГЕРБ, под ръководството на дългогодишния премиер Бойко Борисов, няма да работи за върховенството на правото. Крайнодясната партия "Възраждане" на Костадин Костадинов също не е алтернатива: "Ако дори си помислите да напуснете НАТО при такава заплаха от Русия, това е безумие", казва Петков. Той предупреждава, че евентуална коалиция на ГЕРБ с ДПС и „Възраждане“ би била изцяло корумпирана. "Това би било коалиция от ада".

Петков и „Продължаваме промяната“ искат създаване на Антикорупционна комисия с разследващи правомощия, както и реформиране на службите за сигурност - те никога не са били трансформирани след края на комунизма и според бившия премиер ще бъдат използвани като защитен чадър за корупционни мрежи. Целта на ПП е те да подлежат на парламентарен контрол.

Кирил Петков също е решен да покаже, че приходите на държавата, генерирани от борбата с корупцията, са в полза на гражданите и отиват за социални политики, се казва още в изданието. "Неотдавна успяхме да гарантираме, че милиони евро не са похарчени за договори за строителство, предназначени единствено за корупция. Нашето правителство отдалечи един милион пенсионери от прага на бедността чрез увеличаване на пенсиите. Хората трябва да почувстват, че ако въведем върховенството на закона, това ще има полза и за тях", казва още Петков.

Парламентарни избори 2022 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1006

3

Нейко Нешев

01.10 2022 в 08:50

А вие сте създадени от Сатаната.

6386

2

Zlatko

30.09 2022 в 19:10

Добре те е хванал Сашкее. Така те сържи, че не можеш да идеш до Банкя.