Калфин: Ще си оправим демографията с по-високи заплати и безплатни детски градини

OFFNews 21 октомври 2016 в 18:45 3530 4

Решението на проблема с демографията е икономическо. Докато имаме ниски заплати, няма как да задържим младите хора да работят, живеят и раждат в България, заяви пред гражданите на град Неделино кандидатът за президент Ивайло Калфин.

Високите заплати обаче не стават само с увеличение на минималната работна заплата. Става с целенaсочена икономическа политика за отделните райони и с повече условия за добър живот през всички етапи от живота на хората. Трябва да се подсигурят първо безплатни детски градини, след това и занаятчийско гимназиално образование, т. нар. „дуално образование“, което да подсигурява знания и умения на учениците, които да са съобразени с нуждите на бизнеса, каза Калфин.

Не на последно място - държавата трябва да работи в посока разширяване на пазарите и възможностите за бизнеса, така че той да се развива. Не със затваряне на границите и санкции, а с повече и двустранни отношения и инвестиции, които да докарват глобализма и възможностите на времето, в което живеем, до всички точки в страната. А не да живееш в средата на Родопите и да се чувстваш, че все едно си на края на света, заяви кандидатът за президент.

Той подчерта, че пред избирателите има две алтернативи - или да изберем президент, който чува хората и да настоява пред институциите за разрешение на проблемите ни, или да изберем президент като досегашния – който има церемониални функции, оправдава се с липса на правомощия и не участва в решението на проблемите на хората.

„Не е вярно, че президентът няма правомощия. Президентската институция е най-високата държавна институция и разполага с голямо влияние, така че публичното настояване за решението на проблемите на хората, не само, че е в правомощията, но е и част от задачите, които държавният глава има“, коментира Ивайло Калфин.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите